Siirry suoraan sisältöön

Koulutusleikkaukset koskettavat myös Etelä-Pohjanmaan opiston opiskelijoilta, kysely paljastaa

Julia Jaakkola

Kirjoittaja opiskelee Etelä-Pohjanmaan opistolla, Toimittajakoulussa.

”Lopetanko koulun, menenkö oppisopimuksella vai otanko töitä koulun ohelle ja poltan itseni loppuun?” Pomedia kysyi Etelä-Pohjanmaan opiston opiskelijoilta, miten hallituksen suunnittelemat koulutusleikkaukset heitä koskevat.

Pomedian kyseluun vastasi viikon aikana 17 opiskelijaa. Lisäksi se saivat kertoa omin sanoin, mitä seurauksia leikkauksilla on.

53 prosenttia opiskelijoista vastasi, että opintotuen leikkaukset tulevat koskettamaan heitä. 47 prosenttia vastasi ei.

Opiskelijoiden tilanne on heikkenemässä

En pysty käymään töissä koulun ohella, sillä en omista autoa ja kouluni lähellä ei ole avoimia työpaikkoja, joihin minä sopisin, sekä maalla julkisia ei juurikaan ole. Olen tehnyt viimeiset 8 kuukautta töitä, jotta voisin elättää itseni nyt opiskellessa ja budjettini on muutenkin jo tiukka, mutta nyt mahdollisten tulevien leikkausten takia joudun pyytämään rahallista apua läheisiltäni, sillä rahani eivät riitä perustarpeisiin, kuten vuokraan ja ruuan ostamiseen.

Opintotukien leikkaaminen heikentää hyvinvointiasemaani, koska olen päätoiminen opiskelija ja minulla on kaksi lasta. Se tulee olemaan vaikeaa minulle.

Olin käynyt töissä ennen opintoja ja olin valmistautunut opintoja varten säästämällä.

Saan työllisyysrahastosta myönnettyä rahaa, ja jos se loppuu aiemmin, kuin myönnetty 15 kuukautta täyttyy, en pysty opiskelemaan loppuun saakka.

Talouteni huononee ja joudun miettimään isoja ratkaisuja. Lopetanko koulun, menenkö oppisopimuksella vai otanko töitä koulun ohelle ja poltan itseni loppuun.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa