Siirry suoraan sisältöön

Entä jos valittu kansa pommittaisikin Vaasan kaistaletta?

Hanna Hietikko

Kirjoittaja kuulee aina Vaasa, kun uutisissa sanotaan Gaza, ja hätääntyy vaasalaisten puolesta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut suomalaisessa mediassa paljon enemmän huomiota kuin palestiinalaisen Hamasin terroristisesta hyökkäksestä seuranneet Israelin kostotoimet Gazaa kohtaan Lähi-idässä. Tässä jutussa pohditaan, olisiko Lähi-idän tilanne ymmärrettävämpi, jos siihen hakisi perspektiiviä suomalaisittain. Samaa on pohdittu myös esimerkiksi Ylellä.

Ukrainalaisten hätään suomalaisten on ollut helppo samastua, sillä Suomikin on Venäjän rajanaapuri. Lisäksi ukrainalaiset ovat samanvärisiä kuin suomalaiset, joten suomalaisilla ei ole heitä kohtaa vastaavia ennakkoluuloja kuin Euroopan ulkopuolelta tänne tulevia kohtaan. Suomi on kuitenkin yksi Euroopan rasistisimmista maista.

Suomalaiset ovat pitkään pitäneet itseään juutalaisten tapaan Jumalan valittuna kansana. Suomalaisuutta kirjallisesti luoneiden henkilöiden, kuten Johan Ludvig Runebergin, tuotannosta loistaa kristillinen näkemys siitä, että Suomessa asuvan myötä – ja vastoinkäymiset ovat taivaasta tulleita:

Vaikka kokee, eipä hylkää Herra.
Pane leipään puoli petäjätä,
Minä laitan ojat leveämmät,
Mutta tulon toivon taivahasta.

Vaikka kokee, eipä hylkää Herra.
Pane kaksin verroin petäjätä,
Kaksin kerroin laitan lannan maalle.
Mutta tulon toivon taivahasta.

Vaasaa pommitettiin talvisodan aikaan talvella 1939-40 yhteensä kuutena päivänä. Kuva: SA-kuva

Myös talvisodasta kerrotaan legendaa, jonka mukaan sotaa käytiin myös rukouksen voimalla. Yhä tänä päivänä monen suomalaisen on helppo kuvitella itsensä ja maansa paremmaksi kuin muut valtiot ja muiden kansat. Syitä ylpeyteen maailman onnellisimmalla maalla monessa onkin, mutta hyvä syy ei ole se, että on sattumalta, kuin lottovoittona syntynyt Suomeen.

Vaasan kaistale länsirannikolla

Gaza on pinta-alaltaan huomattavasti pienempi kuin Vaasa, mutta sijainti on samankaltainen: meren rannalla lännessä ja eristettävissä muusta maasta. Kulttuurierojakin on, ei niinkään uskonnollisia vaan kielellisiä. Länsirannikkomme nimittäin on ruotsinkielistä aluetta.

Suojelupoliisin mukaan radikaali suomalainen terrorismi on nykyään oikeistolaista. Kieleen perustuva terroristijärjestö on kyllä jo kuviteltu Ylen 2022 julkaisussa satiirisessa Jukka Lindströmin sivuhistoriassa.

Aina silloin tällöin joku ehdottaa, että ”vääränlaiset” suomalaiset, kuten jo mainitut suomenruotsalaiset tai vaikkapa homot, voisi lähettää muualle, kuten Ahvenanmaalle tai pääkaupunkiseudulle. Äidinkieli, syntyperä tai synnynnäiset ominaisuudet eivät kuitenkaan ole mikään syy syrjiä ja sortaa, sillä niihin ei yksilö itse voi vaikuttaa.

Lähi-idässä kiehuu pitkälti uskonnon vuoksi. Uskontokaan ei pitäisi olla modernina aikanamme syy tappamiseen, vaikka uskonnollis-poliittista ääriajattelua on esiintynyt ja esiintyy kaikissa uskontoperinteissä (Pesonen, Sakaranaho, Paukkunen 2019). Uskonto on osin perityvä ja osin valittavissa oleva asia, mutta suomalaisittain osaamme suhtautua siihen enimmäkseen järkevästi yhteiskuntamme sekularisoitumisen sekä positiivisen uskonnonvapauden vuoksi.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008 saanut Martti Ahtisaari uskoi, että rauha on mahdollista neuvotella myös Lähi-itään, kun osapuolilla on tahtoa siihen. Kuva: Tuukka Koski / CMI:n pressikuvat

Haluaisin uskoa, että myös Lähi-idässä uskontojen harjoittaminen maallistuu, mutta ellei niin käy luonnostaan, poliittisia ratkaisuja, kuten kahden valtion malli, olisi tehtävä maallisin perustein. Oman alueen kehittäminen toisen tuhoamisen sijaan olisi nähdäkseni kelpo vaihtoehto. Kahden valtion ratkaisun todennäköisyyttä voi pohtia sen kautta, miten valmis Suomi olisi antamaan ruotsinkielisen Vaasan ja rannikon muodostaa oman itsenäisen valtionsa.

Vaasalaiset lapset ja siviilit eivät ole syyllisiä tilanteeseen

Jos viimeaikaisiin otsikkoihin korvattaisiin Gaza Vaasalla, ymmärtäisimme ehkä paremmin, miten paha tilanne siellä on ja kokisimme helpommin empatiaa. Ehkä sitten ymmärtäisimme, että otsikoiden takana on todellisia ihmisiä: lapsia, aikuisia, vanhuksia, teinejä.

MTV 10.10.2023: Lääkärit ilman rajoja kertoo Vaasasta MTV:lle saarretun kaupungin ahdingosta: ”En tiedä, mihin ihmiset menevät turvaan”

Yle 21.10.2023: Suomalaisia yhä jumissa Vaasassa – ”He ovat siirtyneet kauemmas rajasta, koska siellä on ollut niin kova pula ruoasta ja vedestä”

Yle 1.11.2023: Vaasan sota näkyy nyt järjestöissä: apua on tullut vähemmän kuin Ukrainaan mutta enemmän kuin muualle

Vaikka ruotsinkieliset vaasalaiset herättävätkin monessa suomenkielisessa suomalaisessa epämiellyttäviä tuntemuksia, ei vaasalaisia lapsia pitäisi rangaista esi-isien synneistä. Sota ei ole koskaan lasten syytä.

Yle 30.10.2023: Pelastakaa lapset -järjestö: Vaasan sodassa on kuollut jo yli 3 000 lasta

Ilkka-Pohjalainen 5.11.2023: Nallet Eduskuntatalon portailla muistuttivat Vaasan lapsiuhreista – ”Tuntuu, että joidenkin elämä ja lapsuus eivät ole yhtä tärkeitä kuin toisten”

Lasten lisäksi sodasta kärsivät myös siviilit, jotka voivat vaikuttaa tilanteeseen pelottavan vähän.

HS 8.11.2023: Sodan keskellä Vaasassa synnyttää ainakin 160 naista joka päivä

Ilkka-Pohjalainen 17.11.2023: Vaasan siviilit nälkäkuoleman partaalla, varoittaa YK-järjestö

Yle 8.11.2023: Kuopion piispa vetoaa ihmisiä osallistumaan keräykseen Vaasan sodasta kärsivien tukemiseksi

Vaikka Gazan tapahtumat eivät tapahdukaan Vaasassa eivätkä edes Euroopassa, täytyy tapahtumien kommentoinnissa ja oman puolen valitsemisessa muistaa inhimillisyys ja se, että sodan aiheuttama ihmisten hätä on aina hirveää. Molemmissa puolissa on varmasti vikaa, molemmat suoltavat propagandaa, mutta molemmilla puolilla viattomatkin kärsivät.

Juttua editoitu 27.11.2023 kello 15:15. Korjattu kirjoitusvirhe.

Juttua editoitu 6.12.2023 kello 14:43. Korjattu kirjoitusvirhe

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tylsä 
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 

Vastaa