Siirry suoraan sisältöön
Kuvituskuva, jossa on lila sohva ja kirjahylly

Kirjastojen lukuhaasteet kannustavat lukemaan monipuolisesti lahjakortti- ja rahapalkinnoilla

Hanna Hietikko

Kirjoittaja rakastaa lukemista ja äänikirjojen kuuntelemista.

Moni pohjalaiskirjasto on julkaissut vuoden vaihtuessa lukuhaasteen vuodelle 2024. Tässä jutussa esitellään muutama niistä.

Seinäjoen kirjaston vuoden 2024 lukuhaasteen teemana on tunteet. Suoritettavien kohtien listalla ovat esimerkiksi haaveellisuus, nolous ja rohkeus, kirjaston tiedotteessa kerrotaan.

Seinäjoen kirjaston lukuhaasteessa tavoitteena on lukea tai kuunnella ja merkitä haastevihkoon 25 kirjaa kolmestakymmenestä tarjolla olevasta. Lukuaikaa on koko vuosi 2024.

Haastevihkoja saa kaikista Seinäjoen kirjastoista. PDF-muotoisen lukuhaastevihon voi tulostaa tästä. Lukemiseen kannustaa kiinnostavien kirjasuositusten lisäksi se, että vähintään 25 kohtaa vuoden aikana suorittaneiden ja lukuhaastevihon kirjastoon 7.1.2025 mennessä palauttaneiden kesken arvotaan 60 euron lahjakortti.

Kurikassa lukuhaasteen teemana on elämänkaari

Kurikan kirjastoissa on lanseerattu tälle vuodelle lukuhaastet, johon osallistutaan lukemalla erilaisia elämäntilanteita koko elämän kaaren ajalta käsitteleviä kirjoja. Lukuaikaa on koko vuosi, ja luetut teokset merkitään vihkoon, jota voi hakea kirjastoista tai tulostaa PDF:nä tästä.

Lukuaikaa on myös Kurikan lukuhaasteessa koko vuosi ja teoksia pitää lukea vähintään 25, jos haluaa osallistua arvontaan. Kurikan kirjastossa lukuhaasteen pääpalkinnoksi arvotaan 100 euron lahjakortti kirjakauppaan ja lohdutuspalkinnoiksi kaksi 25 euron lahjakorttia kirjakauppaan.

Kurikan ja Seinäjoen kirjastot kuuluvat Eepos-verkostoon, joka on koonnut lukusuosituksia lukuhaasteita varten.

Lukemisen teemapäiviä ja viikkoja on pitkin vuotta

Joululoma ei ole ainoa sesonki tarttua kirjaan. Vuoden aikana on useita teemapäiviä, joissa kirjastot ovat mukana tavalla tai toisella.

Tammi-helmikuun vaihteessa vietetään Uutisten viikkoa ja heti sen perään Mediataitoviikkoa. Helmikuussa vietetään myös Lainan päivää.

Keväälle osuvia lukemisen teema-aikoja ovat huhtikuussa vietettävät kirjan ja ruusun päivä sekä Lukuviikko. Toukokuun 3. päivä tunnetaan kansainvälisenä sananvapauden päivänä.

Kesäloman lukusesongin jälkeen syyskuussa vietetään Read hour. Syysloma on lukulomakampanjaa on vietetty jo vuosia lokakuussa. Marraskuu on pelikuukausi ja silloin on myös Peliviikon aika, jolloin voi syventää medialukutaitojaan pelien parissa.

Juttua muokattu 3.1.2024 kello 10.24: Poistettu arvio Vaasan kirjastojen tulevasta lukuhaasteesta, sillä sellaista ei ole tänä vuonna tulossa.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa