Siirry suoraan sisältöön
Kuvituskuva kahdeksasta presidenttiehdokkaasta

Pomedia selvittää presidenttiehdokkaiden suosiota: Kerro kyselyssä, ketä aiot äänestää!

Hanna Hietikko

Kirjoittaja on jo päättänyt, ketä voisi äänestää toisella kierroksella, jos sellainen tulee.

Pomedia selvittää jälleen, kuka olisi opiskelijoiden suosikki seuraavaksi presidentiksi. Marraskuussa tehdyn edellisen Pomedian kyselyn mukaan pohjalaismaakunnissa opiskelevien suosikki presidentiksi oli Jussi Halla-aho. Vastaa kyselyymme, niin kerromme ajankohtaisen tilanteen vielä ennen äänestyspäivää!

Ehdolla presidentiksi ovat Mika AaltolaLi AnderssonSari EssayahPekka HaavistoJussi Halla-ahoHarry HarkimoOlli RehnAlexander Stubb ja Jutta Urpilainen. Edellisessä kyselyssä paljon ääniä sai myös Aku Ankka, joka ei ole edes ehdolla. Kaikkien Suomen vaalien kestosuosikki – ei siis Paavo Väyrynen vaan kirkkovene – ei saanut lainkaan kannatusta edellisessä kyselyssämme.

Tässä ovat kaikki yhdeksän virallista ehdokasta. Vasemmalta oikealle alarivissä ovat Olli Rehn, Jussi Halla-aho, Li Andersson, Jutta Urpilainen ja ylärivissä vasemmalta oikealle ovat Mika Aaltola, Alexander Stubb, Pekka Haavisto, Harry ”Hjallis” Harkimo ja Sari Essayah. Osa ehdokkaista on puolueiden, osa valitsijayhdityksen valitsemia.

Jos ehdokkaat ovat vielä jääneet etäisiksi, heihin voi tutustua esimerkiksi seuraavissa presidenttitenteissä:

Ja sitten kyselyyn!

Äänestys alkaa 17. tammikuuta ja presidentti on selvillä viimeistään helmikuun 11. päivänä

Vaalipäivä on tammikuun lopussa sunnuntaina 28.1.2024. Ennakkoon voi äänestää 17.–23. tammikuuta. Jos joku ehdokkaista saa heti ensimmäisellä kierroksella yli puolet annetuista äänistä, hänet valitaan suoraan presidentiksi.

Toinen kierros järjestetään, jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä.

Toinen presidentinvaalikierros järjestetään tarvittaessa kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä sunnuntaina 11.2.2024. Toisen kierroksen ennakkoäänestys on 31.1.–6.2.2024.

Juttua on muokattu 4.1.2024 kello 12.13 lisäämällä upotus HS:n Instagram-postauksesta.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa