Siirry suoraan sisältöön

Pomedia on muuttanut Vaasaan ja sen toiminta paranee entisestään uuden apurahan turvin

Hanna Hietikko

Opiskelijamedia Pomedia on tammikuun aikana muuttanut Vaasan yliopistolle. Jatkossa Pomedia tavoittaa opiskelijoita useasta Palosaarella ja Vaasan keskustassa sijaitsevasta korkeakoulusta niin tekijöiksi kuin yleisöksikin. Erilaiset yhteistyöt Etelä-Pohjanmaan suunnalla ovat Pomedialle edelleen mahdollisia ja toivottavia.

Pomedian taustalla on Ilkka-Pohjalaisen pitkäaikainen mediataitohanke, jonka suunnittelu alkoi jo syksyllä 2020. Silloin haluttiin uudistaa 12 vuotta toteutettu koululinkki-hanke, jossa yksi toimituksen jäsenistä tekee kouluvierailuja ja järjestää Uutisten viikkoa.

Lue lisää koululinkistä Ilkka-Pohjalaisen jutusta: Mikä ihmeen koululinkki? Yhteys koulumaailman ja toimitusten välillä avattiin 2000-luvulla ja se on auki edelleen!

Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila kehitteli lukuvuoden 2020–21 aikana idean mediataitohankkeesta, jossa kohderyhmää ovat sekä opiskelijat että seniorit. Rahoitus hankkeelle myönnettiin Etelä-Pohjanmaan Lehtiseuralta keväällä 2021 sillä ehdolla, että hanketta varten haetaan muitakin apurahoja. Heti samana keväänä tärppäsi, sillä hanke sai OPH:lta valtionavustusta yli 50 000 euroa.

Lue lisää koululinkkihankkeen uudistuksesta: Ilmajoella allekirjoitettiin historiallinen asiakirja: ”Pomedia on pioneeri, jolle on kaikki mahdollista”

Hankkeessa huomioidaan opiskelijoiden lisäksi myös iäkkäät pohjalaiset. Heille järjestetään digitaitojen opetusta Digiakatemian kokoontumisissa.

Lue lisää Digiakatemian toiminnasta: Digiakatemiasta lähti kotiin oppinutta väkeä – ”Tämä helpottaa lehden lukua”

Kohti opiskelijoiden yhteisöä

Vaasan yliopiston alaisuudessa Pomedia ja Digiakatemia jatkavat toimintaansa, ja niitä kehitetään entisestään. Lisäksi selvitetään uusia innovaatioita, joita yhteistyö yliopiston kanssa mahdollistaa, esimerkiksi Tiktokin, pelillisyyden ja XR:n kehitystä journalistisessa käytössä.

Pomediasta tulee journalismista kiinnostuneiden opiskelijoiden yhteisö, joka journalismin tekemisen lisäksi järjestää myös tapahtumia. Mukaan Pomediaan pääsee milloin tahansa lukuvuoden aikana, uusi sähköpostiosoite on pomedia@ilkka.com.

Pomediassa eri alojen opiskelijat pääsevät oppimaan journalismin tekemistä niin verkkokursseilla kuin käytännössä. Toimitus kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina pohtimaan tulevan kuukauden juttuideoita ja valitsemaan juttuja tekoon.

Pomediaa on lukuvuonna 2023-24 tehty enimmäkseen näiden kolmen toimittajan voimin. Vasemmalta oikealle: Minttu Witick, Hanna Hietikko ja Julia Jaakkola.

Pomediaan journalistisia juttuja tekemällä on mahdollista kerätä alan työkokemusta ja hankkia opintopisteitä. Yleensä toimittajat pääsevät työtehtävissä Pressikorttia vilauttamalla esimerkiksi kulttuuri- ja urheilutapahtumiin ilmaiseksi. Taide- tai otteluelämysten analysointi Pomediaan sen jälkeen on oikein hyvä diili tiellä ammattimaiseen toimittajuuteen.

Opiskelijamedian alkuvuodet

Opiskelijoille perustettiin Ilmajoelle Etelä-Pohjanmaan opistolle journalismiin keskittyvä opintolinja syksyllä 2021. Opiskelijoiden itse suunnittelema ja nimeämä opiskelijamedia Pomedia aloitti julkaisutoiminnan osoitteessa pomedia.fi helmikuussa 2022. Perinteisesti syntymäpäivää on vietetty live-lähetystä tehden, mutta tänä vuonna luvassa on elokuvailta Vaasan yliopiston auditoriossa 15. maaliskuuta.

Pomedialla on verkkosivujen lisäksi useita some-kanavia, joihin opiskelijatoimittajat julkaisevat viikoittain journalistista sisältöä. ​Nyt painopiste on siirtymässä Instagramista Tiktokiin.

Pomedian toimitus perustamispäivänä 14.12.2021
Pomedia perustettiin 14. joulukuuta 2021. Sen ensimmäiset toimittajat olivat Pinja Pöytälaakso (vas.), Matleena Uusitalo ja Åsa Niemi. Pomedian päätoimittaja on Hanna Hietikko (oik.). Kuva: Jaakko Elenius

Opiskelijamäärä opintolinjalla on pysynyt pienenä, joten Vaasaan siirtyminen on luontevaa nuorten pohjalaisten toimittjaien yhteisön kasvattamiseksi. Pomediassa on kuitenkin ollut ja on toimittajakoulun opiskelijoiden lisäksi avustajia ja kolumnisteja Vaasan, Helsingin ja Jyväskylän yliopistoista sekä Tampereen ammattikorkeakoulusta. Pomediassa on myös ponnistettu esimerkiksi Lapin yliopiston ylioppilaslehden päätoimittajaksi.

Kuusi Pomedian toimittajaa.
Pomedian toimittajia ovat lukuvuonna 2022-2023 Iida Kasari (ylärivi, vas.) Hanna Hietikko, Sanni Alanko, Nea Kalliomaa (alarivi vas.) Runo Järvenpää sekä Niclas Paldanius. Kuva: Päivi Sirkka

Etelä-Pohjanmaan lehtiseura myönsi poikkeuksellisen apurahan

Etelä-Pohjanmaan Lehtiseura myönsi hankkeelle keväällä 2021 noin 250 000 euron apurahan seuraaviksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Lisäksi keväällä 2021 haettiin ja saatiin OPH:n Lukuliike-valtionavustusta reilut 51 700 euroa vuoden 2022 loppuun mennessä käytettäväksi.

Uusi, Vaasan yliopiston kanssa yhdessä toteutettavan hankkeen apuraha lähentelee jälleen 250 000 euroa. Poikkeuksellisen siitä tekee se, että apurahan vastaanottaja sijaitsee Pohjanmaalla ja myöntäjä Etelä-Pohjanmaalla. Ilmassa on upeaa symboliikkaa, kun mediataitohanke yhdistää pohjalaismaakuntia.

Kuvituskuva talvisesta Vaasasta
Kuva: Vaasan yliopiston viestintä
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa