Siirry suoraan sisältöön

Seinäjoen kirjasto ryhtyy huhtikuussa lainaamaan sähköautoa, joka on Peugeot e-208. Sen ajomatka on täydellä akulla noin 300 kilometriä.

Valkoinen Peugeot e-208 Lakeuden Ristin ja vanhan kirjaston edessä kuvattuna.

Seinäjoen kirjastosta voi lainata pian sähköauton

Hanna Hietikko

Kirjoittaja teki jutun kirjaston tiedotteen perusteella.

Seinäjoella testataan huhtikuussa, miten sähköauton lainaaminen sujuu kirjastokortilla. Kyseessä on kahden viikon mittainen kokeilu 8.-21. huhtikuuta.

Auton voi varata kirjastosta 2.4. alkaen Eepos-kirjastojen kirjastokortilla kerrallaan päiväksi, ja se haetaan Eepee Autotalosta Hyllykalliolta. Sähköauto on Peugeot e-208. Sen ajomatka on täydellä akulla noin 300 kilometriä.

Kyseessä on pilottikokeilun toinen vaihe. Pilotin ensimmäisessä vaiheessa marraskuussa 2023 järjestettiin sähköautoiluun liittyvä paneelikeskustelu Apila-kirjastossa ja sähköautoihin pääsi tutustumaan jo silloin. Nyt on lainauskokeilun vuoro. 

Valkoinen Peugeot e-208 Lakeuden Ristin ja vanhan kirjaston edessä kuvattuna.
Peugeot e-208:n ajomatka on täydellä akulla noin 300 kilometriä.

— Kirjasto toteuttaa sähköauton lainauskokeilulla kestävän kehityksen tavoitteitaan. Jakamistalous on kirjaston ydintä. Meillä on pitkät perinteet lainaustoiminnasta, ja nyt laajennamme sitä uusille alueille, kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio kertoo Seinäjoen kaupunginkirjaston tiedotteessa.

Kokeilu tukee Seinäjoen kaupungin strategian tavoitetta olla vuonna 2030 kestävän liikkumisen mallikaupunki. Seinäjoen kaupunki aikoo vähentää hiilidioksidipäästöjään 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Vaasan kaupunki on vuokrannut asukkailleen syksystä 2022 alkaen sähköautoja, jotka ovat Nissan-merkkisiä.

Kokeilun on innoittanut Turun kaupunginkirjaston pilotti keväällä 2023. Myös Vaasassa voi varata kaupungin yhteiskäyttöautoja, Mini-Liftejä. Vaasan kaupungin yhteiskäyttöautot ovat automaattivaihteisia sähköautoja, ja ne varataan sovelluksella, ei kirjastokortilla.

Mini-Liftien vuokraaminen on maksullista. Niiden merkki on Nissan ja malli Leaf Visia.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa