Siirry suoraan sisältöön
Kuvituskuva lihatiskiltä

Ruokamaakunnan tarjonta laajenee yhä: kanatehtaan kilpailijaksi tulee pentutehdas

Hanna Hietikko

Kirjoittaja ei syö silliä eikä juo kuravettä päälle.

Järvenpään luomukoiratila laajentaa tuotantoaan Seinäjoelle Atrian kanatehtaan viereen. Uuden aluevaltauksen kunniaksi keskustorilla jaetaan tänään, huhtikuun 1. päivänä, kuumia koiria.

Järvenpään luomukoiratilan verkkosivuilla kerrotaan, että heidän periaatteisiinsa kuuluu, että koirat ovat luonnonmukaisesti kasvatettuja ja eettisesti teurastettuja. Luomukoiratilan koirat ovat vapaana kasvaneita, tuoreita ja kestävän kehityksen mukaisia.

Koiranlihasta saadaan paikallisten kauppojen lihatiskeille ja reko-rinkeihin esimerkiksi labradorinkinkkua, nyhtömopsia ja corgifileitä sekä tietenkin jauhelihaa. Koiranlihatuotteiden kilohinta vaihtelee 9,99 eurosta 28,99 euroon.

Idea koiranlihan tuotantoon on peräisin ulkomailta

Aluksi luomukoiratila tuottaa lihaa vain paikalliseen tarpeeseen, kuten Seinäjoella kouluruokana pinaattilättyjen kanssa nautittavaan jauhelihakastikkeeseen. Atrian tapaan firma tähtää kuitenkin myös Kiinan suurille markkinoille, sillä tuote on priimaa, kuten suomalainen lihantuotanto tuppaa aina olemaan.

Tuote on priimaa, kuten suomalainen lihantuotanto tuppaa aina olemaan.

Idea lähiruokana tuotettavasta luonnonmukaisesta koiranlihasta ei ole kotimaista alkuperää. Alkuperäinen idea on lähtöisin Yhdysvalloista, Elwood’s Organic Dog Meat -sivustolta.

Sieltä toiminta on levinnyt Suomen lisäksi myös Alankomaihin, Brasiliaan, Espanjaan ja Norjaan.

Maakunnan muut lihantuottajat tekivät olon tervetulleeksi

Provinssin linjaus vegaanisen ruoan suosimisesta sai Järvenpään luomukoiratilan harkitsemaan, perustaisiko se sittenkin uuden tuotantotilansa muualle kuin juuri Seinäjoelle. Maakunnan lihantuottajien aktiivisuus oikeuksiensa puolustamisessa kuitenkin teki yrittäjiin vaikutukseen.

Kuumien koirien myyntikärry suuntaakin siis kesällä festarialueelle palvelemaan niitä, jotka haluavat tukea paikallista ruoantuotantoa. Ajatusta oudoksuville Järvenpään luomukoiratila painottaa, että tilan koirat on kasvatettu syötäväksi ja monet pitävät koiran mausta. Koiranlihasta saa hyvää proteiinia. Koiran syöminen on henkilökohtainen valinta, eikä satuta ketään. Lisäksi kyseessä on täysin laillinen elinkeino.

Koiranlihasta saa hyvää proteiinia.

Järvenpään luomukoiratila aikoo myös olla isosti esillä heinäkuussa Seinäjoella järjestettävässä Farmari-maatalousnäyttelyssä. Kuumien koirien lisäksi luomukoiratila tuo näytille näytösalueen karsinoihin valiopentujaan sekä parhaat siitoskarjunsa.

Juttua muokattu 1.4. kello 10:13. Korjattu kirjoitusvirheitä.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa