Siirry suoraan sisältöön

Lähtölaskenta eurovaaleihin alkoi tänään Seinäjoella pidetystä tapahtumasta

Hanna Hietikko

Kirjoittaja heräsi jo kuudelta intoilemaan vaalitapahtumasta.

Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa toukokuun lopussa ja virallinen äänestyspäivä on sunnuntaina 9. kesäkuuta. Ehdokkaita ja puolueita oli varsin kattavasti torilla kohtaamassa äänestäjiä Seinäjoella lautantaina 11. toukokuuta.

Torille on kokoontunut kymmeniä ihmisiä jo ennen tapahtuman virallista aloitusta eli kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilän puhetta. Mikki kiertää puolueiden teltalta toiselle ja kaikista kerrotaan kuulumiset.

Paikalle on tullut jopa uudehko tuttavuus, vapauden liitto. Sen tunnetuin ehdokas, perussuomalaisista loikannut nykyinen meppi Teuvo Hakkarainen, on myös tulossa paikalle.

Vaalimakkara käryää ja puhe sorisee. On saatu aurinkoinen sää vuoden tärkeimpiin vaaleihin perehtymiseen.

Kaupunginjohtaja Kiiskilän mukaan Seinäjoen kaupungin toiveet EU:ta kohtaan ovat etenkin ruokavienti ja turvallisuus.

Nyt lavalle kipuavat paikalliset musiikkiluokkalaiset esiintymään Tuomo Tiitisen pianosäestyksellä.

Hyllykallion yläkoululaiset esittivät kappaleet Lapsi ja lintu sekä Sininen ja valkoinen.

Ensimmäistä vaalipaneelia odotellessa mikkiä kierrätetään ja ehdokkaita pääsee ääneen.

Piia Kattelus-Kilpeläinen haastattelee Teuvo Hakkaraista.
Vaalipaneelin ensimmäisen osan alustaa Panu Laturi.

Ensimmäinen osuus vaalipaneelista käsitteli ainoastaan Merenkurkun sillan yhteyshanketta. Mukana olivat (vasemmalta oikealle) Jouni Jussinniemi (vas.), Mika Lintilä (kesk.), Aki Ruotsala (KD), Janne Sankelo (kok.), Veikko Vallin (PS), Nina Nummela (liike nyt), Eero Heinäluoma (SDP), Rosa Meriläinen (vihr.) ja Anna-Maja Henriksson (RKP). Paneelin juonsi ja kysymykset esitti Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila.

Vasemmistoliiton Jussinniemeä lukuun ottamatta kaikki ehdokkaat olivat siltahankkeen kannalla. Etenkin RKP:n Henriksson pääsi naurattamaan vaalikansaa kuvailemalla puoluettaan sillanrakentajaksi.

Seuraavaan paneeliin osa porukasta vaihtuu. Meriläisen tilalle vihreistä tulee Atte Harjanne. Juontovastuun ottaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja Tuomas Koivuniemi. Paneelin alustavat BELC-jäsenet Ville Heikkilä ja Piia Kattelus-Kilpeläinen.

Kello 11:45 alkavan vaalipaneelin osuuden voi katsoa Etelä-Pohjanmaan liiton Youtube-kanavalta (linkki alla).

EU on näkyvästi läsnä nuortenkin arjessa

Nuorten vaikuttajaryhmien keskusteluosuuden juonsi Pomedian Julia Jaakkola kello 12.30–12.50. Siinä ovat mukana Etelä-Pohjanmaan maaseutunuorten puheenjohtaja Hannu Laturi, Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Eetu Setälä, Leader Suupohjan nuorisojaoston jäsen Onerva Niemi ja Seinäjoen seurakunnan vaikuttajaryhmän jäsen Toivo Antila (kuvassa vasemmalta oikealle).

Kaikki panelistit tunnistivat unionin vaikutukset elämässään, osa hyvinkin konkreettisesti, sillä vapaa liikkuvuus, vaihto-opiskelu ja kuuluisa muovipullonkorkkiasetuskin mainittiin. Maaseutunuorten Laturi haastoi aktiiviset nuoret keskustelemaan muiden nuorten kanssa EU:n päätöksenteosta vaalien alla ja vaikka hakeutumaan töihin parlamenttiin.

Kritiikkiä nuorilta sai päätöksenteon monimutkaisuus sekä riippuvuus Kiinasta. Kehuja taas sateli esimerkiksi Antilalta rauhan ylläpitämisestä ja toimivasta markkina-alueesta. Kaikki keskustelijat haluaisivat äänestää kesän vaaleissa, mutta Setälä ja Antila ovat vielä alaikäisiä.

Vaalikrääsän kekseliäisyys kiinnostaa

Moni puolue tarjoili teltallaan vaalimakkaraa, mutta pinssejä oli vain yhdellä. Missä ovat haalarimerkit ja tarrat? Pomedia on pettynyt vaalikampanjatuotteisiin.

EU-vaalitapahtuman ohjelma

 • Klo 11-11.45: Mitä Euroopan unioni voi tehdä Etelä-Pohjanmaan ja koko Pohjanmaan tulevaisuuden vahvistamiseksi? Ilkka-Pohjalaisen ja Merenkurkun sillan yhteyshankkeen EU-vaalipaneeli. Alustajana Panu Laturi, juontajana päätoimittaja Markku Mantila, panelistit: Eero Heinäluoma (SDP), Anna-Maja Henriksson (RKP), Jouni Jussinniemi (vas.), Mika Lintilä (kesk.), Rosa Meriläinen (vihr.), Aki Ruotsala (KD), Janne Sankelo (kok.) ja Veikko Vallin (ps.).
 • Klo 11.45-12.15: Käytä ääntäsi tai muut päättävät puolestasi – tehdään näistä eteläpohjalaiset EU-vaalit! EU-tietokeskuksen ja BELC- jäsenten EU-vaalipaneeli
  • Alustajana: BELC-jäsenet Ville Heikkilä ja Piia Kattelus-Kilpeläinen
  • Juontajana: päätoimittaja Tuomas Koivuniemi, Kauhajoki-lehti
  • Panelistit: Atte Harjanne (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Anna-Maja Henriksson (r.), Jouni Jussinniemi (vas.), Mika Lintilä (kesk.), Nina Nummela (liik.), Aki Ruotsala (kd.), Janne Sankelo (kok.) ja Veikko Vallin (ps.).
 • 12.30–12.50 Miltä EU:n tulevaisuus tulisi näyttää? Nuorten vaikuttajaryhmien keskusteluosuus 12.30–12.50 Miltä EU:n tulevaisuus tulisi näyttää?
 • 12.50 Päätössanat, BELC-jäsenet Ville Heikkilä ja Piia Kattelus-Kilpeläinen
Mitä mieltä olet artikkelista?
 • Hauska 
 • Tärkeä 
 • Mielenkiintoinen 
 • Liikuttava 
 • Kelpo 
 • Tylsä 

Vastaa