Siirry suoraan sisältöön

Tiktok ylläpitää stereotypioita ja yllyttää vihaamaan naisia ja vähemmistöjä

Hanna Hietikko

Kirjoittaja laati jutun STT:n tiedotteen perusteella.

Tiktokin varotoimet vaalien suojaamiseksi toimivat puutteellisesti, selviää Faktabaarin ja teknologiayritys Check Firstin tuoreesta selvityksestä ”The TikTok Effect”, STT:n 4. heinäkuuta julkaistussa tiedotteessa kerrotaan.

Faktabaarin ja teknologiayritys Check Firstin yhteisessä Digivaalivahti-hankkeessa on saatu uusia tuloksia sosiaalisen median vaikutuksista vaaleihin. Tuore raportti The TikTok Effect: How the app shaped political discourse during Finnish European elections 2024 osoittaa, kuinka Tiktok suositteli tietoa poliittisista aiheista Suomessa ennen Euroopan parlamentin vaaleja.

Selvityksessä tarkasteltiin mitä hakusanoja Tiktokin hakutoiminto suositteli käyttäjille, kun nämä etsivät videoita poliittisista aiheista tai ehdokkaiden ja puolueiden nimillä. Selvityksen pääkirjoittaja, tutkija Aleksi Knuutilan mukaan hakuehdotuksissa on paljon karkeaa kieltä naispoliittikkoja ja etnisiä vähemmistöjä kohtaan.

Kun käyttäjä kirjoittaa hakukenttään esimerkiksi Sanna Marin (SDP), Tiktok ehdottaa itsetyydytykseen liittyviä hakuja. Haku Mauri Peltokankaan (ps.) nimellä tarjoaa takinkääntäjää ja Pekka Haaviston (vihr.) nimi tarjoaa lapsikaappauksia.

— Tiktok ei vaikuta moderoivan hakuehdotuksia juurikaan, Knuutila sanoo tiedotteessa.

Tiktokin ihmisryhmiin liittyvät hakuehdotukset sisältävät stereotypioita ja väkivaltaan yllyttämistä. Naisia kehotetaan hiljenemään tai menemään keittiöön. Myös seksuaalivähemmistöistä, romaneista ja juutalaisista Tiktokin haku tarjoilee rasistisia stereotypioita tai ehdotuksia tappamisesta.

Selvityksessä havaittiin, että eurovaaliehdokkaiden tekemät videot menivät viraaleiksi todennäköisimmin, jos ne käsittelivät kiistanalaisia kotimaan politiikan aiheita. 17–18 prosenttia videoista, jotka käsittelivät menoleikkauksia tai lakkoja, lähtivät viraaleiksi, kun vain kuudelle prosentille turvallisuudesta tai luonnonsuojelusta käsitteleville videoille kävi niin.

Toisin kuin on usein ajateltu, maahanmuuttoa käsittelevät videot eivät saaneet poikkeuksellisen suuria yleisöjä.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa