Siirry suoraan sisältöön

Keinonahkakengät eivät vielä täysin korvaa aidosta nahasta tehtyjä, jos mukavuudella on mitään väliä

Hanna Hietikko

Kirjoittaja on Vaasan vegaaniliiton aktiivi.

Vegaaniudessa ei ole kyse pelkästään ruokavaliosta vaan elämäntavasta, jossa vältetään eläinten vahingoittamista esimerkiksi ekologisista tai eettisistä syistä. Monia eläimiä riistetään elintarviketeollisuuden lisäksi esimerkiksi vaateteollisuudessa, sillä nahkaa ja villaa käytetään yhä monen vaatteen valmistuksessa.

Tässä jutussa keskitytään nahkaan, sillä kirjoittaja on niin allerginen villalle ettei voisi käyttää villavaatteita vaikkei vegaani olisikaan. Nahka on keinonahkaan verrattuna kestävää materiaalia. Moni vegaani saattaakin ostaa käytettynä nahkavaatteita, koska silloin ei suoranaisesti tue niiden valmistajaa.

Keinonahan huonoja puolia:
– Ei ole kovin lämmin materiaali.
– Ei kestä käytössä pitkään.
– Jotkin keinonahkamateriaalit ovat epäekologisia.

Aidon nahan huonoja puolia:
– On jonkun toisen nahka.
– Valmistusprosessissa käytetyt kemikaalit eivät ole hyväksi ihmiselle eivätkä luonnolle.
– Vaatii huoltamista kestääkseen.
– Kallista.
– Haisee nahalta.

Minua nahan haju (ja syyllisyys) on kuitenkin alkanut ällöttää niin paljon, että olen hankkinut viime vuosina muutamat uudet vegaaniset kengät: maiharit, sandaalit ja nappulakengät.

Mustat nappulakengät, maiharit ja sandaalit.
Nappikset, maiharit ja sandaalit ovat eniten käyttämäni kengät. Kuva: Hanna Hietikko

Mielikuvamaiharit ovat huonot jalassa

Maihinnousukengät ovat sekä armeijoiden että alakulttuurien suosima jalkinevalinta. Olen luullut niiden olevan käytännöllinen ja moneen tilanteeseen sopivat, kestävät kengät. Enempää en voisi olla väärässä.

Ostin pitkään himoitsemani vegaaniset maiharit marraskuussa, kun edelliset luottokenkäni tulivat tiensä päähän, myös suutarin mukaan korjauskelvottomiksi. Huimasta hinnasta huolimatta ostin ilmeisesti vain idean enkä käyttökelpoisia kenkiä.

Aloin himoita maihareita katsottuani Aikuiset-sarjaa Areenasta alkuvuodesta 2023. Roolivaatteissa ei pitäisi olla kyse tuotesijoittelusta, sillä kyseessä on epäkaupallisen Yleisradion tilaama sarja. Samastuminen roolihahmoihin kuitenkin istutti ajatuksen päähäni: tuossapa kivat, moneen tilanteeseen sopivat ja käyttökelpoiset jalkineet!

Maihareissa voi käyskennellä Kalliossa tai vakoilla vihollisia, kuten Oona ja Arttu Aikuiset-sarjassa. Kuva: Hanna-Maria Grönlund / Yellow Film & TV Oy

Ensimmäisen googlauksen jälkeen Instagram-syötteessäni alkoi vilistä maihareita. Pysyin kuitenkin järjissäni melkein vuoden, sillä en vielä tarvinnut uusia kenkiä. Loppuvuodesta satuin kuitenkin olemaan ulkomailla reissussa juuri Black Friday -viikonloppuna ja Dr. Martensin kivijalkakauppa veti puoleensa kuin magneetti.

Ajattelin roskistuomion saaneita buutsejani ja marssin sovittamaan maihareita. Poistuin kaupasta ja maasta ne jalassani. Valitettavasti jo ensimmäisen päivän aikana sain aikaan melkoiset rakot ja loppumatka piti kuitenkin kävellä vanhoissa kengissä.

Dr. Martensin mustat maiharit
Dr. Martensin maiharit ovat hienot mutta epämukavat. Kuva: Hanna Hietikko

Maihareista on saanut ihan siedettävät käyttämällä pohjallisia, mutta ei niitä voi vieläkään mukaviksi väittää. Onneksi on coolit mielikuvat Aikuisista. Ja polkupyörä, jolla kulkea suurin osa matkoista ettei tarvitse kävellä.

Vegaaniset sandaalit ovat parhaat kenkäni

Vegaaniset sandaalit ostin kesällä 2022. Niitä hankkiessa huomasin, että valikoimaa oli nahkasandaaleihin verrattuna huomattavasti niukemmin. Jouduin myös ostamaan numeroa liian isot kengät, sillä oma kokoni oli jo loppu.

Ostin siis tylsät mutta käytännölliset mustat Birkenstockin terveyssandaalit. Koska ne ovat olleet vähän liian suuret, nekin ovat hiertäneet joskus jalkoihini rakkoja.

Silti: En ole varmaankaan käyttänyt mitään kenkiä yhtä paljon kuin näitä. Sandaalit ovat olleet jalassani myös talvella, sisäkenkinä töissä. Näissä käveleminen tuntuu niin helpolta, kuin ei olisi kenkiä mutta tukea on.

Birkenstockin mustat sandaalit
Birkenstockin mustat sandaalit ovat olleet luottokenkäni, vaikka ne ovat olleet yhden numeron liian isot. Kuva: Hanna Hietikko

Harkitsen jo kovasti uusien hankkimista, sillä ympärivuotisessa käytössä kengät ovat kuluneet melkoisesti. Varsinkin toisen kantapää on kulunut niin, että eron huomaa jo kävellessäkin.

Nyt valikoimaa näyttää tulleen jo huomattavasti lisää vegaanisiinkin versioihin. Toivottavasti terveyssandaalit eivät mene koskaan muodista!

Nappulakengät melkein estivät jalkapalloharrastuksen

Keinonahkaiset Adidaksen nappulakengät ostin kesällä 2021. Ne tuntuivat kaupassa ihan hyviltä jaloissa, mutta vaikka treenasin (harvakseltaan) ja pelasin niissä muutaman 3-divarin ottelun, ne eivät muotoutuneet jalkoihini sopiviksi eivätkä jalkani sopeutuneet niihin vaan toisesta isovarpaastani irtosi lopulta kynsi.

Vein kengät kauden päätteksi kierrätyskeskukseen ja ostin tilalle tarjouksesta toiset muovikengät, nekin merkiltään Adidakset. Jälleen sama tilanne: ensin rakkoja ja lopulta irtosi varpaankynsi. 

Lopulta päädyin ostamaan klassikon, Copa Mundialit, jotka ovat nyt kokemusteni mukaan ainoat hyvät jalkapallokengät. Jalkapalloharrastukseni kovin hinta on tietoisuus ja syyllisyys siitä, että kenkäni on tehty kengurusta.

Mustat Adidaksen Copa Mundial -jalkapallokengät
Käytän näitä Copa Mundial -nappulakenkiä mustin mielin, sillä tiedostan harrastukseni kovan hinnan. Kuva: Hanna Hietikko

Jalkapalloharrastukseni kovin hinta on tietoisuus ja syyllisyys siitä, että kenkäni on tehty kengurusta.

Vegaaneille hauskuus ja mukavuus eivät ole tärkeimpiä kriteereitä ostoksilla, mutta ilman kengurukenkiä minun pitäisi lopettaa jalkapalloharrastus. Jos joku osaa suositella parempia keinonahkaisia nappiksia, otan suositukset oikein mielelläni vastaan.

Tämä juttu on julkaistu myös Vegeuutisissa 10.9.2024.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa