Siirry suoraan sisältöön
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Presidentinvaalin virallinen äänestyspäivä

28.1.

Suomessa järjestetään tasavallan presidentin vaali tammikuussa 2024. Äänestämällä vaikutat siihen, kuka hoitaa presidentin tehtäviä seuraavat kuusi vuotta.

Presidenttiehdokkaat ovat ehdolla koko maassa, joten voit äänestää ketä ehdokasta tahansa. Ehdokkaita ovat Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Jutta Urpilainen.

Ensimmäinen vaali

Vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2024.

Presidentinvaalissa voi olla kaksi kierrosta

Jos joku ehdokkaista saa ensimmäisessä vaalissa (ensimmäisellä kierroksella) enemmän kuin puolet annetuista äänistä, hänet valitaan suoraan presidentiksi.

Presidentinvaalissa järjestetään toinen kierros, jos kukaan ehdokas ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä. Toinen kierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.

Mahdollinen toinen vaali

Vaalipäivä sunnuntai 11.2.2024
Ennakkoäänestys Suomessa 31.1.–6.2.2024

Voit äänestää joko ennakkoon tai vaalipäivänä

Tiedon ennakkoäänestyspaikoista löydät vaalien tieto-ja tulospalvelusta.

Tiedon vaalipäivän äänestyspaikastasi löydät äänioikeusilmoituksesta tai Digi-ja väestötietoviraston äänestyspaikkapalvelusta.

Näin äänestät ennakkoon ja vaalipäivänä.

Lisätietoa äänestämisestä saat vaalipalvelunumerosta 0800 9 4700 (fi & en) ja 0800 9 4771 (sv & en) sekä WhatsApp-viestipalvelusta 050 438 8730.

Kuka saa äänestää?

Presidentinvaalissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään 28.1.2024.

Ilmoitus äänioikeudesta

Jos sinulla on oikeus äänestää, sinulle lähetetään äänioikeusilmoitus. Saat kaksi äänioikeusilmoitusta, koska presidentinvaali voi olla kaksivaiheinen.

Äänioikeusilmoitus lähetetään joko postitse tai sähköisesti Suomi.fi-palveluun äänioikeutetun oman ilmoituksen mukaan. Lisätietoa palvelusta löydät osoitteesta suomi.fi/viestit.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä