Siirry suoraan sisältöön
Pomedian logo

Pääkirjoitus: Tämä on Pomedia

Hanna Hietikko

Kirjoittaja on Pomedian päätoimittaja.

Puolentoista vuoden ideoinnin, suunnittelun ja työstämisen lopputulos on tässä: pohjalaisten opiskelijoiden ikioma media Pomedia on avannut sivustonsa ja aloittaa julkaisemisen tänään.

Uutta mediaa ei synny tyhjästä. Tämän pohjalaisen opiskelijamedian pohjatyöt alkoivat ideoinnilla ja monenlaisilla selvitystöillä jo syksyllä 2020. Keväällä 2021 löytyi sopiva yhteistyökumppani ja varmistui rahoitus, ja syksyllä päästiin aloittamaan varsinainen työ. Juuri ennen joulua perustettiin ensimmäinen opiskelijatoimitus verkkojournalismin opintolinjalla Etelä-Pohjanmaan opistolla. Se on laatinut julkaisulle journalistiset periaatteet, juttutyypit, sisällöntuotannon prosessin, some-strategian ja ollut vahvasti mukana tämän verkkosivuston kehityksessä. Kiitokset siis opiskelijoille — ilman teitä Pomediaa ei olisi.

Pomedia on Etelä-Pohjanmaan opiston ja Ilkka-Pohjalaisen yhteinen hanke opiskelijoiden mediataitojen parantamiseksi. Opiskelijamedian kaltaiselle journalistiselle julkaisulle on tarvetta pohjalaismaakunnissa. Vaasan yliopiston ylioppilaslehti Vylkkäri lakkautettiin vuonna 2017, eikä jatkajaa ole rahoitusongelmien vuoksi järjestynyt ennen kuin nyt. Jäljellä on enää lukiolaisille suunnattu verkkosivusto. Pomedia on kuitenkin suunnattu aivan kaikille Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla opiskeleville: lukiolaisille, amiksille, ammattikorkeakoululaisille ja ylioppilaille ja opistojen opiskelijoille. Tervetuloa!

Pomedia on sekä journalistinen julkaisu että oppimateriaali. Se tarkoittaa, että Pomedialla on toimitus — ja pian toivottavasti useita toimituksia — tekemässä opiskelijajournalismia. Haluamme perustaa lisää toimituksia pohjalaisiin oppilaitoksiin, jotta journalismimme antaisi kattavan kuvan pohjalaisopiskelijoiden elämästä. Opiskelijakunnat ja nuorisovaltuustot saavat tapahtumakalenterin tunnukset, jotta tieto opiskelijatapahtumista olisi kätevästi samassa paikassa. Haluamme tuoda opiskelijoiden äänen ja kuulumiset esiin kunnolla.

Pomediaan voi lähettää juttujaan myös toimitusten ulkopuolelta, jos esimerkiksi opinnoissaan tekee esseen tai arvostelun, joka voisi sopia julkaistavaksi muille opiskelijoille. Opettajatkin voivat hyödyntää tätä mahdollisuutta opetusta suunnitellessaan. Pomedian juttuja voi myös lukea oppimismielessä: millaisia juttuja on reportaasien kategoriassa? Entä kolumnien? Mikä yhdistää hyötyjuttuja tai satiireja?

Pomedia on tekijöidensä ja lukijoidensa näköinen, aidosti opiskelijoilta opiskelijoille. Nimi valittiin opiskelijoiden ehdotuksista kilpailun perusteella, ja otamme mielellämme vastaan palautetta jutuistamme ja verkkosivustosta. Jos kaipaat juttuja jostakin tietystä aiheesta, voit vinkata siitä toimitukselle tai tehdä aiheesta itse jutun, jonka julkaisemme sen ollessa journalististen periaatteidemme mukainen. Tästä alkaa uuden opiskelijajournalismin aika Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla!

Päätoimittaja tuolissaan
Päätoimittaja istuu nojatuolissa pohtimassa pääkirjoitusta. Kuva: Merette Penttinen
Päätoimittaja nojatuolissa
Tästä se lähtee, pohjalaisen opiskelijajournalismin uusi kultakausi! Kuva: Merette Penttinen
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Kelpo 
  • Hauska 
  • Tylsä 
  • Liikuttava 

Vastaa