Siirry suoraan sisältöön
Vegaanisia pullia eli vegaanisuja

Seinäjoki on vegaanisempi kuin Vaasa

Hanna Hietikko

Kirjoittaja tykkää leipoa etenkin vegaanisuja mutta haluaisi joskus syödä muidenkin tekemiä leivonnaisia.

Minulla on kokemusta Seinäjoen ja Vaasan vegaanisesta ruokatarjonnasta noin viideltä vuodelta. Ehkä hieman yllättäen maalaisserkku Seinäjoki onkin yliopistokaupunki Vaasaa helpompi paikka löytää vegaanille syötävää.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ainakin yhdessä ravintolassa on aina tarjolla myös vegaanista ruokaa, näin myös Vaasan ammattikorkeakoulun ravintolassa. Luulisi kuitenkin, että korkeakoulujen kaikissa ravintoloissa olisi jo saatavilla vegaaninen vaihtoehto, kun se kuitenkin sopisi useammalle asiakkaalle kuin kasvisruoka.

Kaupungilla vegaanista lounasbuffetia on hankalaa löytää Vaasasta, mutta onneksi nepalilaisiin, meksikolaisiin, japanilaisiin ja turkkilaisiin voi luottaa. Illallistaminen vegaanisesti onnistuu kyllä Vaasassa hyvin, kunhan siitä ilmoittaa etukäteen. Vaikkapa Hejmissä tai Memos-ravintolassa illallistamista vegaanisesti voin suositella lämpimästi myös sekaaneille.

Nepalilaisiin, meksikolaisiin, japanilaisiin ja turkkilaisiin voi luottaa.

Seinäjoella nepalilaisten, japanilaisten ja meksikolaisten ravintoloiden lisäksi vegaanisesti voi syödä helposti myös suomalaisittain. Seinäjoelta saa todella hyvää vegaanista ruokaa, esimerkiksi Verstaalla, Varickolla ja Bar 15 Street & Basementissä sekä Äärellä- ja Juurella-ravintoloista.

Kauramaitoa ei kannata piilotella

Vaasalaisissa kahviloissa täytyy kokemusteni aina erikseen kysyä kauramaitoa, koska se on hyvin harvoin valmiiksi tarjolla tiskilla, mutta aika usein sitä sitten saa tiskin alta. Soijamaitoa en näiden kokemusten perusteella ole edes kysynyt, vaikka se olisikin mielestäni maultaan parempaa kuin kauramaito.

Vegaanisia leivonnaisia ei ole välttämättä joka päivä tarjolla edes palkituissa kahviloissa. Chiavanukas ei nimittäin ole lainkaan sama asia kuin kakkupala eikä meille tarvitse leipoa gluteenittomasti.

Soijamaitoa ja saman vegaanisen käntyn saa sekä Seinäjoella että Vaasassa varmimmin Espresso Housesta tai muusta vastaavasta ketjukahvilasta. Toivoisin kuitenkin, että paikalliset kahvilayrittäjät käyttäisivät kekseliäisyyttään.

Seinäjoella kauramaito on melkein joka kahvilassa jo valmiiksi tarjolla ja kokemusteni mukaan jokaisessa kahvilassa on ainakin yksi tai kaksi vegaanista makeaa leivonnaista tarjolla joka päivä. Vielä kun tarjolla olisi suolaista syötävää, veisin loputkin rahani Seinäjoen kahviloihin.

Vegaanisuus on nykyaikaa ja tulevaisuutta

Olen kuullut legendoja Vaasan upeasta vegaanisesta historiasta. On ollut kokonaan vegaanisia ravintoloita ja joskus täältä on saanut jopa soijamaitoa kahviin. Toivottavasti tämä ei ole vain menneisyyttä vaan mahdollista myös tulevaisuudessa!

Seinäjoella taas ei kannata kiukutella siitä, saako lihaa enää syödä, vaan olla ylpeästi sekä suomalaisen kasvisruoan tuottaja että kuluttaja. Vegaanit syövät kyllä mielellään kotimaista ruokaa, tätä vastakkainasettelua on turha enää ruokkia.

Mansikat ovat kaikille sopivaa vegaanista tarjottavaa. Kuvat: Hanna Hietikko

Terveyttä edistävät ravitsemussuositukset, ilmaston ja ympäristön tila sekä eläinten oikeuksien puolustaminen johtavat kaikki siihen, että lihan kulutusta on jatkuvasti ainakin vähennettävä. Vegaanisessa ruoassa ei ole huonoja puolia, sikäli kun sille ei ole allerginen. Se sopii kaikille, joten sitä sopii kasvattaa, laittaa ja syödä itse kunkin.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Kelpo 
  • Liikuttava 
  • Tylsä 

Vastaa