Siirry suoraan sisältöön

Toimittaja testasi koronatestin tekemistä kotona: ”Helppoa, ei yhtään negatiivinen kokemus”

Anni Kortesalo

Kirjoittaja on Etelä-Pohjanmaan opiston luovan kirjoittamisen linjalla.

Pahamaineisena koronatestin tekeminen on monelle inhottava ajatus. Testistä liikkuvat kauhutarinat ja huonot kokemukset saavat joissakuissa aikaan vahvemman reaktion kuin itse korona.

Tämä testi ei kuitenkaan tullut lähellekään niitä kauhuja joita olen saanut kuulla. Itse asiassa testi oli yhtä helppoa kuin kuumeen mittaaminen eikä vaatinut rakettitieteilijän kikkailua. Hintaa kotitesteillä on vain noin kolmesta eurosta alkaen.

Kun testipaketin avaa, löytää sisältä testiin vaadittavat välineet: erikseen pussissa oleva testikasetti, näyteputki ja tikku.

Testauspaketin sisältö.

Testin tekeminen

Ei siis muuta kuin testiä tekemään.

Otin näytetikun suojamuovista ja pyöritin sitä kummankin sieraimen seinämää vasten muutaman kerran. 

Toisin kuin kuvitellaan, tikkuun ei tarvita aivojen harmaata ainetta ja se tarvitsee “työntää” vain reilun kahden senttimetrin syvyyteen. Proseduuri on siis täysin kivuton. (Kannattaa tosin olla varovainen, sillä herkästi aivastavat saattavat hyvinkin työntää tikun täyteen potentiaaliinsa)

Testaustikku ja näytteen laittaminen nesteeseen.

Sen jälkeen avasin näyteputken liilan kannen ja laitoin tikun putkeen. Putkessa oli valmiina nestettä, jossa tikku sai olla noin minuutin ajan. Pehmeän putken avulla tikusta saa puristettua siihen jääneen nesteen ennen korkin sulkemista.

Putken päässä oli pienempi korkki, joka lähti kierittämällä auki. Kun sain sen avattua, pudotin pari pisaraa nestettä kasetin pienempään reikään. Kasetin toinen reikä, johon testitulos tulee näkyviin, värjäytyi nopeasti liilaksi. Nopea viesti äidille ja sain varmistuksen tilanteeseen: kyllä, se kuuluu asiaan.

Liilan korkin päässä on pienempi korkki, josta nestettä säännöstellään.

Kun pisarat on pudotettu, tarvitsee enää vain odottaa. 10 minuutin kuluttua näkee tuloksen. Mikäli viiva ilmestyy vain C-kirjaimen kohdalle, on tulos negatiivinen.

Positiivinen tulos on silloin, kun viivat ilmestyvät molempiin kirjaimiin. Mikäli viiva näkyy vain T-kirjaimen vieressä tai sitä ei tule näkyviin ollenkaan, testi ei ole onnistunut.

Tässä vielä ohjeet lyhyesti:

 1. Ennen näytteen ottamista niistä nenä.
 2. Ota tikulla näyte kummastakin sieraimesta noin 2,5 cm syvyydestä. Tarkoituksena on saada solukkoa seinämästä, joten tikkua tulee pyörittää noin viisi kertaa.
 3. Avaa näyteputken korkki ja laita tikku nesteeseen noin minuutin ajaksi. Purista pullon avulla tikusta loputkin nesteet.
 4. Laita korkki paikoilleen ja pudota testikasetin pieneen aukkoon 2–3 tippaa.
 5. Tulos näkyy 10 minuutin kuluessa.
Testikasetin pussissa näkyy ohjeet tulosten tulkintaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?
 • Tärkeä 
 • Hauska 
 • Mielenkiintoinen 
 • Kelpo 
 • Tylsä 
 • Liikuttava 
Avainsanat:

Vastaa