Siirry suoraan sisältöön
Nato

Maaliskuun 2022 pääkirjoitus: Pomedian Nato-kanta

Hanna Hietikko

Kirjoittaja ei ole suorittanut asepalvelusta, mutta hänen isovanhempansa olivat sotaveteraaneja.

Sota on niin hirveä asia, että sitä ei pitäisi olla ollenkaan. Ei hyökkäys-, puolustus- eikä missään tarkoituksessa. Ei asein, sanoin, maastossa, verkossa eikä hybridinä.  

Erimielisyydet täytyy pystyä ratkaisemaan puhumalla, diplomatian keinoin. Kansakunnat ottakoot yhteen fyysisesti vain urheilukisoissa, ja niissäkin vain vertauskuvallisesti. Sota on haaskausta, ihmiskunta pystyy kyllä parempaan.  

Sota on aivan kauhea asia myös silloin, kun joutuu puolustamaan maataan. Rintamalla myös puolustajat tappavat ja ovat vaarassa kuolla, vaikkakaan muita vaihtoehtoja heillä ei juuri ole. Sota on väkivaltaa, jota pitää viimeiseen asti välttää. 

Sota on väkivaltaa, jota pitää viimeiseen asti välttää. 

Ukraina taistelee varmasti juuri nyt muidenkin maiden puolesta Venäjää vastaan. Silti senkään sotatoimet eivät ole ihannoitavia. Sotaan syyttömiä ihmisiä kuolee molemmilta sodan osapuolilta. Rivisotilaat eivät päätä sodan aloittamisesta eivätkä lopettamisesta.

Venäjän sodan ratkaisun avaimet eivät ole Natolla vaan YK:lla ja EU:lla. YK:n ja EU:n on tehtävä tehtävänsä, johon ne ovat vuosikymmeniä valmistautuneet. YK:n ja EU:n on käytettävä valtaansa entistä rohkeammin. Venäjän sota Ukrainassa ei saa laajentua, vaan tilanne täytyy selvittää siellä, missä se on.  

Pomedia on rauhan puolella. Rauhanliikettä on tuettava niin Venäjällä, Ukrainassa, Suomessa kuin kaikissa muissakin maissa. Pomedian mielestä Suomen ei pidä liittyä sotilasliitto Natoon.  

Sotiin ei pitäisi valmistautua ja nykyisetkin sodat pitäisi lopettaa. Ei pitäisi valmistaa enää enempää aseita eikä myydä niitä eteenpäin eikä etenkään käyttää niitä. Aseistariisunta kaikkialla on parempi vaihtoehto. 

Pomedian Nato-kanta on varmasti epärealistinen. Kunpa rauhan puolustajia ja rauhaan uskovia haaveilijoita vain olisi enemmän. Millaisessa maailmassa eläisimmekään, jos heitä olisi riittävästi. 

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Tylsä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 

Vastaa