Siirry suoraan sisältöön
Mielenosoitus

Epätasa-arvoisia emme halua olla, olkaamme siis feministejä 

Kiira Kiviniemi

Kirjoittaja on turhautunut jatkuvaan tahalliseen väärinymmärtämiseen.

Feminismi ei ole enää vain naisten asia vaan jokaisen tasa-arvon asia. Haluathan siis feministiksi?

Feminismi on polttava ja paljon erilaisia, vahvojakin tunteita herättävä käsite nykypäivänä. Varsinkin sosiaalisen median otettua sähköiseen kouraansa lähes joka maailman kolkka, on feminismi ikään kuin syntynyt uudelleen. Ei se ollut koskaan poissa, korkeintaan päiväunilla. Ja ihan hyvä, että se heräsi.  

Uskoiko joku todella, että tasa-arvo olisi jo valmis? Luulimmeko oikeasti, että jokainen tämän pallon tallaaja tallaa jo samoilla lähtökohdilla, oikeuksilla ja kunnioituksella? Sosiaalinen media on nostanut esiin uudelleen ja yhä realistisemmin maailmamme epäkohdat. Ilmiö on saanut aikaan feministien määrän kasvun sekä edistystä tasa-arvon suhteen, mutta myös paljon vastustusta ja kyseenalaisia toiminta- ja ajattelumalleja. Mitä feminismi oikeastaan on ja keitä se hyödyttää?  

Feminismi syntyessään tarkoitti naisten aseman parantamista, kuten äänioikeuden saamista. Paljon on tultu noista ajoista eteenpäin, ja niin feministien katseet ovat siirtyneet uusiin ongelmiin. Feministit tekevät työtä taistellakseen sukupuolistereotypioita ja seksuaalista väkivaltaa vastaan sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden hyväksi. Feminismi nimenä viittaa juuri naisiin ja siksi monet ovat ehdottaneet termin vaihtamista. Entäpä jos kuitenkin keskityttäisiin itse ongelmiin, eikä historiallisesti hyvin merkittävän liikkeen nimen vaihtamiseen tai uudelleenmuotoiluun?  

Feminismi nimenä viittaa juuri naisiin ja siksi monet ovat ehdottaneet termin vaihtamista.

Ei tarvitse olla nainen ollakseen feministi

Työn alla on tasa-arvoinen ja turvallinen elämä kaikille. Kaikilla tarkoitetaan kaikkia. Naisia, miehiä, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia ihonväristä tai uskonnollisesta vakaumuksesta piittaamatta.  Siis kaikkia. Miten voi sanoa olevansa feministi eli tasa-arvon kannattaja, jos ajaa alas jotakin ihmisryhmää? Ei kovin oikeudenmukaiselta kuulosta. Tasa-arvon edistäminen ei ole keneltäkään pois, tai ainakaan sen ei pitäisi olla. Miten mahtavaa olisikaan elää maailmassa, jossa ihmisoikeudet toteutuvat ja hyvinvointi kukoistaa.  

Tasa-arvon edistäminen ei ole keneltäkään pois, tai ainakaan sen ei pitäisi olla.

Tunteiden kuumenemiselta ei ole kuitenkaan vältytty. “Naiset eivät ole enää oikeita naisia vaan karvaisia, sinihiuksisia vouhottajia. Feministit ovat äkäisiä naisia, jotka vihaavat miehiä”.  Niin, olemme kaikki omia persooniamme. Jotkut meistä ajavat tärkeiksi kokemiaan asioita hieman roisimmin, äänekkäämmin. Tuovat asiat esille provosoinnin tai vanhojen normien rikkomisen kautta. Onko se väärin? Näyttää ainakin toimivan. 

On totta, että feminismiä sanana ja aatteena on tahrittu hyvin rivolla ja epäoikeudenmukaisella käytöksellä sekä toiminnalla. Naisviha-termin rinnalle on pulpahtanut miesviha-termi. Ehkä täytyisi yrittää ymmärtää, millaiset tapahtumat tällaiseen tilanteeseen ovat ajaneet. Syyttely on turhaa ja harvoin johtaa mihinkään hyvään. Kuunteleminen ja ymmärtäminen on helpoin sekä kannattavin lähestymistapa meille kaikille, puolesta tai vastaan puhujille tämän tulenaran aiheen lähellä. Jokainen itseään feministiksi kutsuva voisi tutkailla omia toimiaan ja huomatessaan epäkohtia muokata niitä. Vihaaminen on aika ei-coolia. 

Nosta katse navasta ja ota naava korvista

Epäiletkö yhä? Tuntuuko edelleen turhalta? Suosittelen mitä kohteliaimmin nostamaan katseen oman navan ympäristöstä ulkopuolisten ja ympäröivän elämän tarkkailuun. Hui, kuulostaapa pelottavalta, inhottavaa! Ei kai nyt sentään. Maailma on aika pelottava paikka, inhottavakin. Voisit olla mukana tekemässä siitä edes hieman parempaa. Tai ei tarvitse edes olla mukana tekemässä, ole vain ymmärtämässä. Kannustaakin saa.  Voisit kuunnella, ottaa kenties asioista selvää. Ymmärtää, miksi niin moni voi pahoin ja tuntee itsensä kaltoinkohdelluksi. 

Maailma on aika pelottava paikka, inhottavakin. Voisit olla mukana tekemässä siitä edes hieman parempaa. Tai ei tarvitse edes olla mukana tekemässä, ole vain ymmärtämässä. Kannustaakin saa.

Historia ja varsinkin nykyisyys ovat täynnä esimerkkihenkilöitä, jotka uhraavat paljon aikaa ja voimiaan tasa-arvokamppailuun. Heidän elämäänsä voi seurata helposti, vaikka sieltä ah, niin ihanasta somesta. Jos naava jo hiljalleen alkaa kurkkia korvistasi, löytyy paljon avartavaa tietoa myös ihan mustalla valkoisella. Pienellä kirjahyllyn kaivelulla sekä nopealla googlailulla on täydellinen mahdollisuus löytää lähteitä, jotka johdattavat matkaasi kohti tasa-arvon syvempää ymmärtämistä. Toivotaanhan yhdessä, että maailma on pian viha- ja syrjimisvapaata aluetta, meille ihan kaikille. Ehkä jonakin päivänä “feminismi” ei kuulosta enää kirosanalta. 

Aiheeseen liittyvää, mielenkiintoista kirjallisuutta: 

  • Tympeät tytöt: Aikuistumisriittejä, Riina Tanskanen (2021) 
  • Näkymättömät Naiset (Invisible Women), Caroline Criado Perez (2020) 

Aiheista somessa: 

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Kelpo 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Tylsä 

Vastaa