Siirry suoraan sisältöön
Aleksi Koivisto

Missä ovat nuoret pohjalaiset vaikuttajat?

Aleksi Koivisto

Kirjoittaja on keskustalainen Vaasan kaupunginvaltuutettu.

Muksuna olin vähän nörtti. Olin viidennellä luokalla, kun tein kouluesitelmän teemasta “Suomen eduskunta ja hallitus”. Seurasin telkkarista vaalilähetyksiä. Siinä kiinnosti sanavalmiiden ihmisten väittely, puolueiden painotukset ja hiljalleen hahmottuva heräily siihen maailmaan, miten tämä monimutkainen yhteiskunta toimii.

Innostuin nuorisovaltuustosta ja Ähtärin nuva oli minulle väylä kasvaa vaikuttajaksi. Sivistyslautakunnassa opin, miten arjen asioita aikuiset hoitavat. Tutustuin myös naapurikuntien nuvalaisiin ja lukiolaisiin. Useampi meistä jatkoi matkaa poliittisiin nuorisojärjestöihin ja puolueisiin.

Nuoria vaikuttajia halutaan saada vaaleihin ehdolle. Mullekin puoluevalinta oli vaikea prosessi. Jotkut äänestävät puoluetta, toiset ihmistä. Ehdokkaalla puoluejoukkue on oltava.

Tapasin ihmisiä eri puolueista ja luin puolueiden tavoiteohjelmia. Täydellistä puoluetta ei ole olemassa. Mulla lopulta löyty oma porukka, jonka kanssa jaoin eniten arvoja ja pidin tyypeistä. Lähdin Ähtärissä ehdolle kuntavaaleihin keskustan listalta, mutta vielä sitoutumattomana. Se oli varovainen aloitus.

Mullekin puoluevalinta oli vaikea prosessi.

Ehdokas on rohkea ihminen, joka laittaa itsensä likoon. Se voi olla jännittävä kokemus. Olen sen kokenut ja nykyisin haluan olla myös itseäni nuorempien kannustava kirittäjä. Uudet tulevaisuuden toivot tarvitsevat tukea, tsemppiä ja kokeneemman konkarin mentorointia.

Mulle harrastuksesta tuli myös intohimo ja ammatinvalinta, kun lähdin Vaasan yliopistoon opiskelemaan hallintotieteitä. Olen saanut vuosikymmenen olla pohjalainen nuori vaikuttaja ja työskennellä yhteiskunnallisen vaikuttamisen tehtävissä yrityksissä ja järjestöissä.

Politiikka on yhteistyötä eri-ikäisten ihmisten kanssa. Todellinen valta päättää asioista on edelleen boomereiden käsissä. Päättäjien, viranhaltijoiden ja johtavien poliitikkojen keski-ikä on korkea. Meitä nuoria pohjalaisia vaikuttajia ei ole liikaa.

Seinäjoella kaupunginvaltuustoon valittiin vain kaksi alle 30-vuotiasta. Meillä Vaasassa tehtiin nuorten vaalivoitto ja meitä alle kolmekymppisiä on nyt kuusi vaasalaista valtuutettua. Teemme yhteistyötä yli kieli- ja puoluerajojen. Aluevaaleissa nuoria valittiin vähän. Nuoret vaikuttajat tarvitsevat aina tuekseen äänestäjiä. On todella tärkeää, että nuoret äänestävät kaikissa vaaleissa. Vaalikoneet ja kaverit auttavat löytämään sopivan ehdokkaan.

Meillä Vaasassa tehtiin nuorten vaalivoitto ja meitä alle kolmekymppisiä on nyt kuusi vaasalaista valtuutettua.

Kunnanvaltuustoissa päätetään arjen asioista: kouluista, julkisesta liikenteestä, ulkoliikuntapaikoista, kasvisruoasta ja kunnan kesätyöpaikoista. Nuorten näkemystä tarvittaisiin enemmän. Kuntien kannattaa totisesti kuunnella nuoria ja tarjota nuorisovaltuustoille vaikuttamisen paikkoja.

Pohjanmaa voi kasvaa ja kehittyä vain, jos se pitää meistä nuorista kiinni. Luodaan yhdessä sellainen kotiseutu, jonne halutaan jäädä tai palata opintojen jälkeen. Mä haluaisin, että myös lakeuksilta löytyy kaupunkikulttuuria, tapahtumia ja tekemistä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tulee tuntea olonsa turvalliseksi. On oltava mielenkiintoisia työ- ja uramahdollisuuksia. On oltava laadukasta asunto- ja tonttitilaa. Jokaiselle voi löytyä se oma koti. Kotiseudusta on voitava olla ylpeä. Pohjanmaalla on perinteitä, vahvoja kyliä ja punamultataloja. Perinteitä voi kunnioittaa, mutta on oltava asennetta uudistua. 

Perinteitä voi kunnioittaa, mutta on oltava asennetta uudistua. 

Me nuoret vaikuttajat olemme olemassa, mutta olemme vähän liian erillämme. Uusia nuoria vaikuttajia nousee länsirannikolta ja lakeuksilta. Yhteistyötä voisimme tehdä enemmän.

Median murros on muuttanut yhteiskunnallista keskustelua. Yhä harvempi meistä nuorista lukee säännöllisesti sanomalehtiä. Sen sijaan Instagram, Tiktok ja muut some-alustat ovat väyliä kuulla, oppia ja keskustella. Somen kautta on myös helpompi olla yhteyksissä meihin päättäjiin. Mä ilahdun joka kerta, kun joku nuori heittää Instagramissa viestiä ja haluaa antaa evästystä.

Mulla on juuret Ähtärissä, suku Seinäjoella ja koti Vaasassa. Koen olevani citymaalainen pohjalainen. Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan on tehtävä enemmän yhteistyötä. Me pohjalaiset nuoret vaikuttajat olemme täällä ja voimme näyttää mallia. Pomediassa on uuden alun ajatuksia. Siksi tämä uusi Pomedia on äärimmäisen ajankohtainen, raikas ja mielenkiintoinen mahdollisuus.

Aleksi Koivisto

Aleksi Koivisto
Vaasan kaupunginvaltuutettu (kesk.)
Instagram: @AleKoivisto

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa