Siirry suoraan sisältöön

Pökäleitä ja yhteiskunnallista satiiria Jukka Lindströmin sivuhistoriassa

Åsa Niemi

Yle julkaisi lauantaina 23.4. Areenaan Jukka Lindströmin sivuhistoria -nimisen humoristisen sarjan. Kaikki 8 jaksoa kertovat nykyajan ilmiöistä tulevaisuudesta tarkasteltuna.

Huumorin aiheeksi joutuvat niin some ja Cheek kuin vihreät ja kokoomuskin. Sivuhistoria pitää sisällään muun muassa poliittista satiiria, alapäähuumoria ja todellisia uutispätkiä.

Yle on tuottanut aiemminkin samalla tuotantotiimillä poliittista satiiria. Ensin saimme nauttia Noin viikon uutisista 2014-2017 ja sitten Noin viikon studiosta 2018-2021. Noin viikon uutisissa ja –studiossa sekä Sivuhistoriassa on useita samoja tekijöitä vaikuttamassa, kuten Anders Helenius, Ursula Herlin ja Yasir Gaily.

Noin viikon studion loputtua Suomen televisioon on jäänyt tyhjiö yhteiskunnallisen ja poliittisen satiirin paikalle.

”Menneisyyden erottaa tulevaisuudesta se, että menneisyys on tapahtunut ennen nykyhetkeä, mutta tulevaisuus sen jälkeen.”

Näiden tekijöiden aiempien ohjelmien kaltaista poliittista ajankohtaissatiiria emme saaneet, mutta viihdyttävän ja paikoittain myös yhteiskunnallisesti kantaa ottavan huumorisarjan saimme.

Hymähdin viimeiseen jaksoon asti jokaisen jakson alussa, kun Jukka Lindström sanoo ensin jonkun hienolta vaikuttavan mutta tyhmän aikaan, menneisyyteen ja tulevaisuuteen liittyvän lausahduksen. Toisen jakson alun lausahdus esimerkiksi on, että ”Menneisyyden erottaa tulevaisuudesta se, että menneisyys on tapahtunut ennen nykyhetkeä, mutta tulevaisuus sen jälkeen”.

Kuva: Jukka Lintinen ja Mika Hokkanen / Yle

Sarjassa on hyvinkin hauskaa yhteiskunnallista satiiria, kuten vitsi siitä, että miten vihreät eivät saa kannatusta, vaikka ilmastonmuutos näkyy jo tulitornadoina ja muina luonnonkatastrofeina. Yhteiskunnalliset vitsit jäävät kuitenkin jonkin verran kakan, pierujen ja miesten nännien hivelemisen alle. Tarkoitan kakkaa, pieruja ja nännejä kirjaimellisesti, sillä heti ensimmäisessä jaksossa kuvattaan kelluvaa kakkaa ehkä jo hieman epämukavan paljon. Kyseessä on tietenkin aivan mielipidekysymys siitä, mikä on liikaa kelluvaa kakkaa.

Alapäähuumoria on ehkä jopa hieman liikaa, sillä se onnistuu välillä jättämään alleen taitavan yhteiskunnallisen satiirin. Käsikirjoittajina on ollut huipputiimi, joka osaa todella tehdä vitsejä sotesta, koronasta ja poliitikkojen lausahduksista. Tämä sarja osoittaa, että he osaavat tehdä myös monia erilaisia alapäävitsejä. Ei se kuitenkaan paljoa haittaa, sillä sain näistä 8 jaksosta eli noin 4 tunnista parhaat naurut hetkeen.

5/5 hauska, humoristinen, yhteiskunnallinen

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa