Siirry suoraan sisältöön
Kuvituskuva mistelin oksasta

Pääkirjoitus: Suostumus on tärkeää myös jouluna

Hanna Hietikko

Kirjoittaja ei pidä joulusta, mutta antaa muiden juhlia sitä rauhassa.

Joulu on päällekäyvien perinteiden ja liian suurten odotusten juhlaa. Joulusta voi kuitenkin yrittää selviytyä mahdollisimman vähin vaurioin. Joulua ei ole pakko viettää muiden mieliksi tehden. Joululle voi sanoa ei.

Uusi, suostumusta korostava seksuaalirikoslaki tulee voimaan joulun jälkeen. Vapaaehtoisuus on tärkeää myös joulun viettämisessä. Ketään ei saa pakottaa viettämään joulua vasten tahtoaan.

Joulunviettotapoja on yhtä monta kuin joulua viettäviä. Vaikka johonkin perinteeseen olisi ehtinyt tottua vuosikymmenten ajan, sitä ei ole pakko noudattaa ikuisesti, jollei niin halua.

On myös mahdollista keksiä uusia perinteitä. Tai tehdä jotakin uutta joka joulu. Perinteet ovat ihmistä eikä ihminen perinteitä varten. Maailmassa on monia ihmisiä, jotka eivät vietä joulua lainkaan, eikä maailma ole siihen loppunut.

On mahdollista keksiä uusia perinteitä.

Jos joulun vietosta tulee vielä ahdistavampaa, kun kieltäytyy osallistumasta muiden kanssa yhteisiin perinteisiin, voi perinteitä noudattaa jonkin verran. Olisi kuitenkin tärkeää saada viettää edes pieni hetki joulusta niin kuin itse haluaa.

Jouluna on tapana muistaa muita, mutta itsensäkin olisi hyvä muistaa, ettei joulusta tule liian raskas.

Muutama maltillinen neuvo joulun juhlintaan

Lähetä vain sen verran joulukortteja ja tervehdyksiä kuin haluat tai anna joulukorttirahat hyväntekeväisyyteen. Koko sukua ja kaikkia yhteistyökumppaneita ei tarvitse spämmäillä.

Säilytä maltti joululahjojen ostamisessa. Hanki vain tarpeellista, monilla on jo liikaakin tavaraa. Osta kaivo tai pelasta pimppi. Itse tehty lahja on arvokas, kun siihen on käyttänyt kallista aikaansa.

Älä syö kenenkään persettä ilman lupaa. Jos et ole varma suostumuksesta, älä käy kinkkuun.

Oman vapaaehtoisuuden lisäksi on syytä huomioida myös muiden joulua viettävien suostumus. Älä syö kenenkään persettä ilman lupaa. Jos et ole varma suostumuksesta, älä käy kinkkuun. Hiljaisuus ei ole myöntymisen merkki. Jos perseellinen ei pysty puhumaan, ei pidä kajota.

Jos joulumieli meinaa kiehua yli, soita Mieli ry:n kriisipuhelimeen tai chattaa vaikka Sekaisin-chatissa. Et ole yksin joulutuskasi kanssa.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tylsä 
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 

Vastaa