Siirry suoraan sisältöön

Vaasan kaupungilla on tammikuusta 2023 alkaen ollut kaupunkilaisten käytettäväksi violetteja Nissan-merkkisiä yhteiskäyttöautoja. Kuva: Mikael Matikainen

Kuvituskuva Vaasan kaupunkin violetista Nissan-yhteiskäyttöautosta. Kuva: Mikael Matikainen

Tarvitseeko Vaasassa välttämättä omaa autoa? Vinkit vaasalaisen autottomaan elämään

Emmi-Lotta Liuski

Kirjoittaja asuu Vaasassa ilman autoa.

Auton omistamisen kannattavuus kaupungissa voi tuoda monenlaisia ajatuksia mieleen. Autoon meneviä kuluja täytyy verrata siihen, tuleeko sen omistamisesta enemmän hyötyä vai haittaa. Varsinkin opiskelijan näkökulmasta auton omistaminen tuntuu melko hintavalta päätökseltä, jos ei ole välttämätöntä tarvetta ulos kaupungin ytimestä.  

Vaasan keskusta ja Palosaari, jossa sijaitsee muun muassa Vaasan yliopisto ja ammattikorkeakoulu Vamk, ovat melko lähellä toisiaan. Kävelyssä ei mene puolta tuntia pidempään, ja pyörällä kuluu puolet lyhyempi aika paikasta toiseen.

Nuori taluttaa pyörää. Kuva: Christoffer Björklund, Vaasan kaupungin kuvapankki
Vaasan yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat kävely- tai pyöräilymatkan päässä, jos asuu keskustassa. Kuvituskuva: Christoffer Björklund, Vaasan kaupungin kuvapankki

Jos kävely ei talven liukkailla kaduilla kuulosta mieluisalta, linja-autot kulkevat monta kertaa päivässä samoja reittejä. Myös kauemmas on helppo lähteä, koska juna-asema sijaitsee keskustassa, jossa on samassa yhteydessä myös linja-autoasema. 

Vaasan juna-asema on päätepysäkki, josta lähtee päivittäin vajaa kymmenen junaa Tervajoen kautta Seinäjoelle, ja siitä eri puolille Suomea. Aikaisin aamulla junia lähtee tunnin välein, jotta töihin ehtii toiselle paikkakunnalle.

Myös linja-autoja lähtee Vaasasta moneen suuntaan, mutta harvemmin kuin junia. Kuitenkin, jos esimerkiksi Ouluun tai Turkuun lähtiessä ei huvita kikkailla monen eri junan kanssa, linja-auto tarjoaa suoran kyydin.

Joukkoliikenne Lifti on uudistunut

Vaasan seudun joukkoliikenne Lifti on uudistanut toimintaansa ja reittejään. Kahdeksan säännöllisesti ajavaa heilurilinjaa, eli samaa reittiä edestakaisin kulkevaa linja-autoa, mahdollistavat kulkemisen Vaasan kaupungissa ja sitä ympäröivällä alueella. Aikataulua tehdessä on huomioitu niin Wasalinen kuin usean koulunkin aikataulut, jotta mahdollisimman monelle löytyisi sopiva kulkuyhteys.

Kuvituskuva Vaasan joukkoliikenteestä.
Kuvituskuva Vaasan joukkoliikenteestä. Kuva: Vaasan kaupungin kuvapankki

Hinnasto vaihtelee sen mukaan, kuinka kauas haluaa matkustaa, korkeintaan vajaa neljän euron hintaluokassa. Hintaeroja on ikäluokkien välillä, ja opiskelijoilla sekä senioreilla on omat lippunsa. Hankkimalla henkilökohtaisen Waltti-kortin voi ostaa 30 vuorokauden kausilipun, jolla saa matkustaa niin paljon kuin haluaa.  

Vaasan kaupunki on hankkinut myös vuokrattavia autoja. Mini-Lifti-yhteiskäyttöautoja voi käyttää kuka tahansa arki-iltaisin ja viikonloppuisin maksua vastaan. Tunnin vuokraus maksaa kahdeksan euroa ja vuorokauden viisikymmentä euroa.

Kolmen automaattivaiheisen auton kyytiin voi hypätä Vaasan keskustasta niiden latauspisteiltä. Yhteiskäyttöautot ovat erinomainen vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun haluaa tehdä päiväreissun alueelle, jonne linja-autoyhteydet eivät yllä.  

Toinen Vaasassa yhteiskäyttöautoja tarjoava Voas on ollut kyytiapuna opiskelijoille, jotka asuvat sen opiskelija-asunnoissa. Vuorokauden hinta on sama kuin Mini-Lifti-yhteiskäyttöautoilla, ja päivän vuokra muutaman euron halvempi. On hienoa, kuinka opiskelijoiden tilanne on huomioitu tarjoamalla edullisia yhteiskäyttöautoja.  

Ympäristöystävällistä ja edullista liikennettä

Ympäristö on huomioitu Vaasan kaupungin joukkoliikenteessä: Vaasan linja-autot kulkevat biokaasulla ja vuokrattavat yhteiskäyttöautot ovat täyssähköisiä. Ympäristön lisäksi yksi linja-autolla kulkemisen hyötynä on se, ettei parkkipaikasta tarvitse huolehtia.  

Bussilippujen ja yhteiskäyttöautojen hintojen alhaalla pitäminen takaa sen, että niille riittää käyttäjiä. Enää ei tarvitse huolestua, jos esimerkiksi suuri postipaketti täytyy hakea lähikauppaa kauempaa. Tällaiset kuljetusavut mahdollistavat kaupungin yhteisöllisyyden ja helppouden, kun yhä useampi ilman autoa oleva saa apua kulkutarpeisiinsa.  

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa