Siirry suoraan sisältöön
Kuvituskuva äänestämisestä

Pääkirjoitus: Kuka on pohjalaisten opiskelijoiden puolella?

Hanna Hietikko

Kirjoittaja toivoo löytävänsä ehdokkaan, joka puolustaa ilmastoa sekä sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Eduskuntavaalien äänestyspäivään on enää reilut pari kuukautta. On aika ryhtyä miettimään äänestyspäätöstä. Emmehän anna valtaa vaalikoneille. Ne ovat hyvä apu vertailussa, mutta lopullinen päätös on parasta tehdä itse. Mitäpä siis ehdokkailta vaatisimme?

Opiskelijat ja opettajat ovat saaneet karvaasti pettyä viime hallitusten koulutusta koskeviin vaalilupauksiin. Sipilän hallitus leikkasi ja Marinin teki suuria muutoksia liiankin nopeasti. Nyt toivomme, että opiskelijoilta ei leikattaisi eikä opiskelijoita pakotettaisi elämään lainalla.

Etenkin YTHS tarvitsisi lisää resursseja, jotta opiskelijat saisivat tälle pakolliselle maksullinen vastinetta. Ja yhtäkään uudistusta koulutukseen ei tarvitse tehdä vain uudistamisen vuoksi kysymättä opettajilta, mikä olisi tarpeen ja mahdollista toteuttaa.

Etenkin YTHS tarvitsisi lisää resursseja, jotta opiskelijat saisivat tälle pakolliselle maksullinen vastinetta.

Ilmastonmuutos on sekä paikallinen että globaali ilmiö. Juuri pohjalaisena olen siitä erittäin huolissani, sillä tämä vanha merenpohja peittyy Suomesta ensimmäisenä, kun merenpinta kohoaa. Tästä on saatu jo esimakua tämän tammikuun tulvissa. Ja varmaa on, että jatkossakin tulvii nimenomaan Pohjanmaa.

Vaatikaamme siis ehdokkailta reippaita toimia ilmaston kuumenemisen lopettamiseksi. Esimerkiksi kasvisruoan suosiminen kouluissa olisi yksi muutos, jonka ajamista voisimme toivoa. Myös kaikki parannukset joukkoliikenteeseen otamme vastaan iloisesti. Ilmastonmuutosdenialistit eivät ansaitse huomiotamme eivätkä etenkään ääntämme.

Ilmastonmuutosdenialistit eivät ansaitse huomiotamme eivätkä etenkään ääntämme.

Mikä olisi oikeudenmukaista?

On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten ehdokas ratkaisisi viturallaan olevan huoltosuhteen aiheuttamat ongelmat. Kenen pitäisi ehdokkaan mielestä hoitaa hoivaa tarvitsevat ja millä ehdoilla? Pakolla vai palkalla?  

Estäisikö vai edistäisikö hän työperäistä maahanmuuttoa? Miten maahanmuuttajat integroitaisiin osaksi yhteiskuntaamme? Ovatko ehdotukset populistisia vai realistisia?  

Tasa-arvoa voisi tavoitella myös kaikille yhteisellä kansalaispalveluksella tai asepalveluksella. Myös muiden kuin miesten on päästävä Puolustusvoimiin verkostoitumaan, jotta työelämässä eteneminen myöhemmin sujuu sutjakasti. Ja nykyisessä maailmantilanteessa myös maanpuolustustaitojen hankkimisesta voi olla hyötyä. 

Ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisen lisäksi on selvitettävä myös se, mitä ehdokas ajattelee eläinten oikeuksista ja niiden kehittämisestä. Se, miten ihminen kohtelee eläimiä, kertoo hänestä paljon. 

Se, miten ihminen kohtelee eläimiä, kertoo hänestä paljon. 

Rakennemuutoksia sekä elinkeinoissa että väestössä

Etenkin Etelä-Pohjanmaa tunnetaan ruokamaakuntana. Kuka on tuottajan puolella, kun kauppa pitää kyllä puolensa eikä tuottajalle jää käteen kuin hiluja? Toivottavasti ehdokkailla olisi näkemystä jo tulevaisuuden ruoantuotannosta: mikä on kestävää sekä ekologisesti että eettisesti? Miten ja millaista ruokaa Suomessa on järkevää tuottaa meille suomalaisille ja tällä elinkeinolla voisi elää?

Rakennemuutos on meneillään myös ruoantuotannossa. Parempi olisi hallittu muutos kuin pakon edessä alistuminen. Vaikka kuka väittäisi muuta, ei suomalainen liha ole ilmastoteko eikä lihan tehotuotanto ole huoltovarmuuden kannalta paras vaihtoehto sen eettisyydestä puhumattakaan.

Lopulta kyseessä on koko Suomen vaalit eikä liikaa pidä vetää kotimaakuntaan päin. Opiskelijan täytyy kuitenkin pohtia ehdokasta valitessaan juuri opiskelijoiden etua, sillä sitä eivät muut äänestäjät tee. Työelämässä ja eläkkeellä monelta tuntuu unohtuvan, miten raskasta opiskelu voi olla.

Opiskelijan täytyy kuitenkin pohtia ehdokasta valitessaan juuri opiskelijoiden etua, sillä sitä eivät muut äänestäjät tee

Jokaisen opiskelijan on äänestettävä ja siten puolustettava opiskelijoille tärkeitä asioita, kuten opintotukea ja lukukausien maksuttomuutta sekä elinkelpoista planeettaa, jotta opiskelussa ja valmistumisesta olisi jotakin järkeä. Muuten aktiivisesti äänestävät eläkeläiset ottavat vallan ja jyräävät.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Hauska 
  • Mielenkiintoinen 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

1 kommentti artikkeliin “Pääkirjoitus: Kuka on pohjalaisten opiskelijoiden puolella?”

  1. Hyvä pääkirjoitus ja ajankohtainen. Mietin vain että mitä tarkoittaa kansalaispalvelus? Toivottavasti ei ole työttömien pakottamista. Yksinelävälle talkootyö sopii, mutta ei perheelliselle. Lapsiperheen vanhemmuus kun on jo talkootyötä.

Vastaa