Siirry suoraan sisältöön
Portaat, jotka johtavat avantoon

Avantouinti pääsi yllättämään mukavuudellaan: ”Toivoisin pian pääseväni uudelleen”

Laura Repo

Kirjoittaja kävi juttua varten ensimmäistä kertaa avannossa.

Aurinkoisena lauantaiaamuna keskellä tammikuuta Vaasan Pingviinit ry:n pukuhuoneessa on melkeinpä ahdasta. Moni on tullut aamupäivästä heti saunan avauduttua avantouimaan.

Avannon kertamaksu on Vaasan Pingviinit ry:llä kahdeksan euroa, ja sen voi maksaa kätevästi soittamalla etuovessa olevaan numeroon. Ensikertalaisen on siis helppoa vierailla milloin vain, sillä kertamaksun voi helposti maksaa itsenäisesti.

Vaasan Pingviinit ry:n avantosauna sijaitsee nimensä mukaisetsi Vaasassa.

Pukuhuone on tilava, mutta lauantairuuhkan takia hieman ahdas. Avannolle ei silti tarvitse jonottaa, vaan pääsee suoraa kiipeämään portaita alas kylmään veteen, jos vain uskaltaa.

Vaasan Pingviinien tiloihin kuuluu sauna muttei suihkua. Itse kuitenkin jätän saunomisen tältä erää väliin, sillä pelkkä avantoon puhaltaminen kiinnostaa minua liikaa.

Vaasan Pingviinien tiloihin kuuluu sauna muttei suihkua.

Tämä on ensimmäinen kertani avannossa ja minua jännittää valtavasti. Ennen veteen laskeutumista pelkkä kevyt pakkassääkin saa minut värisemään kylmästä.

Kylmään veteen vaikka kauhistuttaa

Olen avantopaikalla yksin, joten kukaan muu ei ole rohkaisemassa minua laskeutumaan portaita veteen. Oikeastaan kukaan ei edes saisi tietää, jos en kävisi avannossa laisinkaan. Haluan silti tietää mistä tässä kokemuksessa on oikein kyse, joten ylipuhun itseni avantoon.

Laskeutuminen avantoon on mielestäni juurikin pahin kohta avantouimisessa. Kylmä vesi nousee asteittain korkeammalle kehoa pitkin, mutta kun on päässyt lähes kokonaan veden varaan, kylmyyden tunne helpottaa.

Kylmään alkaa vedessä vähitellen tottumaan ja kun nousee vedestä ylös, on melkeinpä lämmin. Ajattelin aluksi, että olisin rynnännyt avannosta suoraan saunaan, mutta noustuani vedestä minulla oli niin virkistynyt ja lämmin olo, ettei saunaan meno käy edes mielessäni.

Noustuani vedestä minulla oli niin virkistynyt ja lämmin olo, ettei saunaan meno käy edes mielessäni.

Pukuhuoneeseen saapuessani pukeuduin nopeasti, ennen kuin kylmä ehtisi vallata minut uudelleen. Kun pukeutuu avannon jälkeen lämpimästi, ei kotimatkallakaan kylmä yllätä.

Kokemus kaiken kaikkiaan oli mielestäni loistava, ja toivoisin pian pääseväni uudelleen avantoon.

Lue myös Pomedian hyötyjuttu avantouimisesta: Avantouinti on opiskelijan terveydelle ja kukkarolle sopiva talviharrastus.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Kelpo 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Tylsä 

Vastaa