Siirry suoraan sisältöön

Kuvat: Iida Kasari

Avantouinti on opiskelijan terveydelle ja kukkarolle sopiva talviharrastus

Iida Kasari

Avantouinti on kuulunut kirjoittajan harrastuksiin jo useamman talvikauden ajan.

Opiskelijaelämän haittapuoliin kuuluvat usein stressi, unen huono laatu tai sen vähäisyys. Onneksi näihin vaivoihin löytyy apukeinoja, joista yksi on viime vuosina yhä enemmän kiinnostusta herättänyt avantouinti. Opiskelukaverien kesken voi aloittaa yhteisen harrastuksen, jonka parissa voi rentoutua ja unohtaa opiskelujen tuomat paineet hetkeksi.

Pura stressiä ja nuku paremmin

Avantouinnilla on tutkittu olevan monia eri positiivisia terveysvaikutuksia. Yksittäisellä käyntikerralla mielihyvähormonin erittyminen on varmasti paras hyöty mitä voi saada. Kuka nyt ei nauttisi endorfiinin tuomasta hyvänolontunteesta? Säännöllisenä harrastuksena avantouinti tarjoaa useita terveyshyötyjä.

Puladus hyiseen veteen viikottain voikin olla erittäin antoisaa nuorelle opiskelijalle.

Valitettavasti opiskelijan arki on hyvin usein stressaavaa, ja mielenterveysongelmat ovat yhä yleisempiä. Avantouinnissa aivolisäkkeestä vapautuu betaendorfiinia, joka tuottaa mielihyvää lievittäen stressiä ja voi auttaa myös masennusoireisiin.

Myös treenaavalle nuorelle lihasten huoltaminen on tärkeää, mihin avantouinnin voi ottaa osaksi tehostamaan lihasten palautumista. Kylmä vesi voi myös helpottaa kehon särkytiloja , esimerkiksi päänsärkyä tai nivelkipuja.

Avantouinti myös virkistää niin, että koulun penkillä jaksaa paremmin. Käy lukemassa laajempi katsaus Suomen Ladun teettämästä tutkimuksesta avantouinnin hyödyistä.

Avantouinnin TOP 5 terveyshyödyt opiskelijalle

Lieventää stressiä
Parantaa unenlaatua
Parantaa vastustuskykyä
Tehostaa lihasten palautumista
Virkistää ja piristää valveilla oloa

Opiskelijan budjettiin sopiva harrastus

Käyntikerrat useissa paikoissa vaihtelee 5-8 euron välillä, ja joissakin on käytössä opiskelijahinnat. Autokuluissa voi myös sopia kimppakyydeistä ja jakaa matkakulut porukan kesken.

Avantouinti ei myöskään vaadi suurta varustusta, johon kuluisi rahaa. Uimapuku, pyyhe ja juomapullo ovat riittävät varustukseksi alkuun. Mikäli avantouinnista tulee säännöllisempi harrastus, kannattaa varustukseen hieman panostaa enemmän.

Kalliita nämä ostokset eivät ole, ja jos ostaa kerralla laadukkaat tuotteet, niin niillä pärjää useamman vuoden. Avantouintiin tarkoitettuja neopreenitossuja ja hanskoja löytyy ihan markettien hyllyiltä edulliseen hintaan parillakymmenellä eurolla.

Tossujen pääasiallinen tehtävä on ehkäistä liukastumista sekä suojata jalkoja haavereilta. Kylmässä vedessä ihmisen lämpötila laskee ja neopreenituotteet suojaa ääreisverenkiertoa, jolloin vedessä voi olla pidempiäkin aikoja. Ihmisen pää haihduttaa eniten lämpöä, jolloin pään suojaaminen kylmältä ilmalta voi tuoda lisämukavuutta harrastukseen. Päähineeksi käy ihan kotoa löytyvä hattu, pipo tai vaikka uimalakki.

Turvallisuus ennen kaikkea

Avantouinti sopii hyvin monelle eikä perusterveellä pitäisi olla huolta avantoon menemisestä. Sairauksia omaavan on hyvä keskustella lääkärin kanssa, onko avantouinti suotavaa. Etenkin sydän- ja verenpainetaudit voivat olla este harrastukselle.

Harrastus kannattaa aloittaa muutekin maltillisesti ja totuttaa keho hiljalleen kylmäaltistuksille. Vedessä voi alkuun viipyä vain sekunteja, ja pidentää käyntikertoja seuraavilla kerrolla.

Tyylejä on myös monia. Jotkut käyvät vain pelkästään kylmässä vedessä, toiset taas yhdistävät saunomisen tähän. On yksilöllistä, kumpi sopii paremmin. Tulee kuitenkin muistaa, että jos avannossa käy useamman kerran saunomisen välissä, niin verenpaineet voivat heitellä rajustikin. Siksi onkin suositeltavaa, ettei kylmästä vedestä juokse suoraan kuumaan saunaan.

Tärkeintä kuitenkin on, ettei kukaan uimari mene yksinään veteen. Muista siis aina ottaa kaveri mukaan hyiseen veteen pulahtaessasi!

Lue myös toinen Pomedian juttu avantouimisesta: Avantouinti pääsi yllättämään mukavuudellaan: ”Toivoisin pian pääseväni uudelleen”

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa