Siirry suoraan sisältöön

Mistä kirosanat tulevat? Mikä on sinun suosikkisi? Vastaa kyselyymme!

Luna Järvenpää

Tiesitkö, että suomalaiset kiroilevat eniten maailmassa? Suomen kielessä on monia kirosanoja, mutta osaatko sanoa, mistä ne ovat peräisin ja mitä ne alkujansa tarkoittavat?

Jutun lopussa on kysely, johon voit vastata omasta kirosanojen käytöstä.

Manalasta taivaaseen

Perkele on suomen kielen vanhin kirosana, joka tunnetaan myös laajasti murteissa ja lähisukukielissä. Se tarkoittaa pirua, helvettiä ja manalaa, mutta myös ukkosen jumalaa ja ukkosta. Kaiken kaikkiaan se on todella voimakas sana.

Jumalauta on yhteensulauma sanoista jumala ja auta. Yksinkertaisuudessaan se siis tarkoittaa ”auta, Jumala”

Helvetti tarkoittaa manalaa, kadotusta ja hornaa. Se on alun perin vanha germaanisten kielten sana manalalle, ja sana saapui suomen kieleen vasta Raamatun käännöksen matkassa. Sanasta on myös lievennettyjä muunnelmia, kuten hemmetti, helkkari ja helkutti.

Sanasta on myös lievennettyjä muunnelmia, kuten hemmetti, helkkari ja helkutti.

Saatana tarkoittaa pirua ja paholaista. Sana tuli suomessa käyttöön Raamatun käännöksen mukana 1600-luvulla. Sanasta on myös lievennettyjä versioita, kuten saakeli, saamari ja samperi.

Vittu on Suomen yleisin kirosana joka tarkoittaa naisten ulkoisia sukupuolielimiä. Se on lähes tuhat vuotta vanha lainasana ruotsin kielestä, joka on nykyään löytänyt paikkansa arkikäytöstä. Varsinkin nuorten keskuudessa. Siitä on myös muodostunut monia samankaltaisia voimasanoja, kuten vittuilla ja vittumainen.

Kuten ylempää voi huomata, vain yksi kirosanoista ei liity mitenkään uskontoon. Tästä voi siis päätellä että moni kirosana on peräisin uskonnosta ja Raamatusta.

Lisää sanojen alkuperiä voit tutkia Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotuksen ylläpitämästä Etymologisesta sanakirjasta, joka avattiin viime syksynä verkossa.

Mikä on sinun suosikkikirosanasi ja miksi?

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa