Siirry suoraan sisältöön
Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elmo Paloniemi.

Maksuton korkeakoulutus turvaa yksilön ja yhteiskunnan kehittymisen

Elmo Paloniemi

Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elmo Paloniemi kannattaa korkeakoulutuksen pitämistä maksuttomana.

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan peruspilari on maksuton koulutus. Koulutus esikoulusta korkeakouluun asti on arvo, yhtenäisen ja ehyen yhteiskunnan tae, josta tulee pitää kiinni nyt ja tulevaisuudessa.

Koulutuspolun maksuttomuus takaa jokaiselle meistä mahdollisuuden kehittää itseään ja ympäröivää yhteiskuntaa. Lisäksi se takaa edellytyksen yhteiskunnalle, jossa luodaan ja keksitään uusia innovaatioita, joiden kautta korkeasti koulutetut ihmiset työllistävät ja työllistyvät, tekevät hyvää.

Koulutuspolun maksuttomuus takaa jokaiselle meistä mahdollisuuden kehittää itseään ja ympäröivää yhteiskuntaa.

Samantasoinen toinen tutkinto täytyy voida suorittaa jatkossakin maksuttomasti opiskelijan oman osaamisen kehittämiseksi. Toisin kuin opetus- ja kulttuuriministeriön 15. helmikuuta julkaisemassa virkamiesnäkemyksessä annetaan ymmärtää. Virkamiesnäkemys luonnehtii tätä niin sanotuksi aidoksi yhden paikan säännöksi. Korkeakoulutuksen tarveharkinnalle ei ole sijaa. Näin ylläpidämme elinikäistä oppimista, uudelleenkouluttautumista ja vastaamme yhteiskunnan muuttuviin osaajatarpeisiin.

Virkamiesnäkemyksessä mainitut uudet rahoitusmallit eivät saa tulevaisuudessa tarkoittaa lukukausimaksuja. Maksuton korkeakoulutus on Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Suomen opiskelijakuntien liiton näkemyksen mukaan
saavutettavin ja yhdenvertaisin tapa järjestää korkeakoulutus.

Virkamiesnäkemyksessä mainitut uudet rahoitusmallit eivät saa tulevaisuudessa tarkoittaa lukukausimaksuja.

Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elmo Paloniemi.
Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Elmo Paloniemi ei halua Suomen korkeakouluihin lukukausimaksuja.

Korkeakoulujen rahoitukseen täytyy panostaa perusrahoitusta parantamalla. Ilman perusrahoitukseen panostamista ei ole mahdollista saavuttaa tavoitetta, jossa 50 prosenttia nuorista on korkeakoulutettuja. Parantamalla perusrahoitusta turvataan samalla koulutuksen laatu ja kehittyminen kasvavien sisäänottomäärien yhteydessä.

Maksuton korkeakoulutus turvaa tulevaisuudessakin sivistykselliset perusoikeudet jokaiselle. Sivistys ja koulutus ei saa olla kiinni yksilön sosioekonomisesta taustasta. Korkeakoulutuksen maksuttomuutta on suojeltava hinnalla millä hyvänsä.

Sivistys ja koulutus ei saa olla kiinni yksilön sosioekonomisesta taustasta.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa