Siirry suoraan sisältöön

Näin tehtiin reportaasi Opinlakeus-messuista

Niclas Paldanius

Kirjoittaja oli Iida Kasarin mukana Opinlakeusmessuilla

Tässä jutussa tarkastellaan toimittajan työtä ja kerrotaan, miten Pomedian toimittaja Iida Kasari teki reportaasinsa Opinlakeus-messuista Seinäjoella 19. tammikuuta. Reportaaasin voit lukea tästä.

Valmistautuminen on kysymysten keksimistä

Reportaasin tekeminen ei Kasarin sanojen mukaan vaatinut häneltä mitään erityistä suunnittelua. Ainoastaan haastateltavien kysymyksiä hän pohti jonkin verran etukäteen. Reportaasiin kuuluvassa gallupissa kysyttiin nuorten toiveammattia.

Muuten Kasari kokee olevansa parhaimmillaan silloin, kun jutun tekeminen tapahtuu joustavalla tavalla.

– Tilanteen mukaan mennään, hän kiteyttää ja tarkentaa lopuksi, että työvälineiden, kuten kameran, läppärin sekä muistilehtiön varaaminen mukaan tapahtui tietysti ajoissa.

Messuilla oli lisäksi Pomedian oma piste, jossa Pomediaa mainostettiin muun muassa aikaisemmin tehdyn padletin avulla. Pisteen kasaaminen kuului viime hetken valmisteluihin.

Tehty Padletilla

Paikan päällä on mentävä mukaan toimintaan

Opinlakeus-messuilla ollessa ei Kasari tyytynyt pelkästään sivustakatsojan rooliin vaan osallistui itsekin toimintaan, jota eri oppilaitosten pisteillä oli tarjolla. Hänestä messuilla oli runsaasti monipuolista tekemistä kuten simulaattoriajoa sekä elvytystoimenpiteiden harjoittelua. Viiden minuutin pakohuonetta hankaloitti se, että samaan aikaan oli saatava kuvia reportaasia varten.

Messuilla riitti kaikenlaista tekemistä. Kuva: Niclas Paldanius

Pomedian omalla pisteellä riitti kävijöitä. Aluksi haastateltavia oli vaikea löytää, mutta lopulta gallupiin saatiin riittävästi vastauksia. Saatujen vastausten perusteella suurinta osaa nuorista kiinnostaa työ sosiaali- ja terveysalalla.

Kasari päivystämässä Pomedian omalla pisteellä. Kuva: Niclas Paldanius
Vuonna 2017 lähihoitajaksi valmistautuneelle Iida Kasarille eivät elvytystoimenpiteet tuottaneet vaikeuksia. Kuva: Niclas Paldanius

Reportaasin viimeistely

Messuilta oli saatu paljon materiaalia reportaasin tekemistä varten. Etenkin kuvat auttoivat jutun työstämisessä, sillä niiden ympärille oli helppo luoda tekstiä.

Lopuksi kokonaisuus tarkistettiin, virheet korjattiin ja reportaasi julkaistiin. Sitä myös mainostettiin Pomedian sosiaalisessa mediassa.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa