Siirry suoraan sisältöön
Hanna Hietikon kuva

Vegaani ei ole vapahtaja 

Hanna Hietikko

Kolumni on kirjoitettu luovan kirjoittamisen perusopintoihin kuuluvan tietokirjoittamisen kurssilla.

Minulle ja vegaaniystävilleni on sattunut monta kertaa niin, että seurueessa olleet sekasyöjät ovat pyydelleet meiltä anteeksi tilaamiaan liharuokia. Syyllisyyden tunne meidän seurassamme on muutenkin tuttua. Anteeksi ei kuitenkaan pidä pyydellä vegaanilta, sillä hän ei voi vapauttaa lihansyöjää syyllisyydestään.  

Lihansyönti ja -tuotanto aiheuttaa monessa vähintäänkin alitajuista syyllisyyttä. Edellisestä aihetta sivuavasta kolumnistani sain paljon palautetta, jonka pääviesti oli: miksi syyllistät minua! Tämä siis on hyvin siistitty ja lyhennetty versio saamastani palautteesta.) Tämä syyllisyyden tunne on todella hyödyllinen ja sitä pitäisikin tarkastella tarkasti sen sijaan, että sen aiheuttajaan purkaisi pahaa oloaan.  

Syyllisyyden tunne on todella hyödyllinen ja sitä pitäisikin tarkastella tarkasti sen sijaan, että sen aiheuttajaan purkaisi pahaa oloaan

Ihminen tuntee syyllisyyttä, kun hän on tehnyt jotakin sellaista, minkä tietää vääräksi. Tapakristillisessä yhteiskunnassamme vääriä tekoja on tapana pyytää anteeksi tai vähintäänkin pahoitella. Kaikkien viestintäkonsulttien mukaan oikeaoppinen anteeksipyyntö pitää osoittaa sille, jota kohtaan on tehnyt väärin. Kristinuskossa pahoja tekoja taas pyydetään anteeksi Jumalalta tai hänen maanpäälliseltä edustajaltaan, Jeesukselta, sen lisäksi että anteeksi olisi hyvä pyytää siltä, jota loukkasi.  

Vegaani pahoittelun vastaanottajana ei kuitenkaan tule miksikään anteeksipyynnöstä. Oikea kärsijä, jonka vuoksi olisi syytä olla pahoillaan, on ruumis lautasella. Eikä eläinkään anteeksipyynnöstä enää virkoa. Kristillistä sanastoa lainaten “hän on kuollut puolestasi” (ks. Antti Nylénin Vihan ja katkeruuden esseet vuodelta 2007). Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla.  

Oikea kärsijä, jonka vuoksi olisi syytä olla pahoillaan, on ruumis lautasella.

Vegaanin puolesta ei tarvitse eläinten kuolla. Vegaani elää ilman näitä veriuhreja. Useista anteeksipyynnöistä huolimatta vegaani ei voi vapahtaa ketään syyllisyydestä. Joissakin asioissa vegaani kuitenkin muistuttaa messiasta. Hän elää mahdollisimman lempeästi ja mahdollisimman vähän kärsimystä tuottaen. Vegaanille maan hiljaiset, puhekyvyttömät eläimet, ovat merkityksellisiä ja puolustamisen arvoisia olentoja.  

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa