Siirry suoraan sisältöön

Ihmiset hyvät, rakastakaa kasvojanne ja antakaa niille sitä, mitä ne tarvitsevat!

Iida Kasari

Kirjoittajalla on taustalla kosmetologin tutkinto.

Paljon kuulee puhuttavan ihonhoidosta, kuinka joku on ostanut uuden rasvan, ja sitä hehkutetaan muille. Toinen taas valittaa, ettei hän voi ihonsa kunnolle mitään, koska hänen ihonsa sattuu vain olemaan niin vaikea hoitaa. Somessa postataan stooreihin videoita, kuinka omaa ihoa hoidetaan aamuin illoin monilla eri rasvoilla ja rutiineilla. Todellisuus kuitenkin on ihan muuta – yleensä.

Kasvot ovat se ihmiskehon osa, joka näkyy aina. Kasvojen ihon aktiivinen hoitaminen olisi erittäin tärkeää jo nuoresta saakka. Kasvojen ihonhoidon laiminlyönti voi aiheuttaa iho-ongelmia, kuten lisääntynyttä aknea tai pahentaa jo olemassa olevia iho-ongelmia, kuten atooppista ihottumaa tai psoriasista. Lisäksi kasvojen ihon ennen aikainen vanheneminen edistyy, joka näkyy ihon kimmoisuuden katoamisena ja iho muuttuu karheaksi. Miksi siis keskitymme piilottamaan mieluummin alleja paidanhihoihin kuin keskittymään kasvojemme ihon hoitoon?

Miksi siis keskitymme piilottamaan mieluummin alleja paidan hihoihin kuin keskittymään kasvojemme ihon hoitoon?

Influensseri ja ystävä eivät ole välttämättä asiantuntijoita

Kosmetiikan markkinointi on nykyään erittäin näkyvää, vaikka sitä ei aina markkinoinniksi tunnistaisikaan. Someinfluensserit suosittelevat tuotteita usein yhteistöiden kautta, ja tekevät näin tuottoa tililleen. Taustalta ei siis löydy välttämättä mitään oikeaa tietoa siitä, onko kyseinen tuote oikeasti hyvä. Pahinta tässä on se, että tavalliset kuluttajat uskovat helposti, mitä influensserit heille kertovat.

Moni taas karsastaa kosmetologilla käyntiä sen kalliin hinnan vuoksi ja tuhlaa rahansa mieluummin Tiktok-videossa suositeltuun erittäin halpaan ja ylistettyyn tuotteeseen, jolla luvataan vaikka mitä taikoja. Todellisuudessa marketin hyllystä ostettu tuote saattaa olla laadultaan erittäin huono ja huipputulosten sijaan iho saattaa vain ärsyyntyä enemmän, kun sitä ei hoideta oikein. Normaali kuluttaja ei välttämättä tätä tiedosta. Hyvällä aivopesulla harha on niin vahva, että tuotetta markkinoidaan vielä omille kavereille vielä eteenpäin.

Hyvällä aivopesulla harha on niin vahva, että tuotetta markkinoidaan omille kavereille vielä eteenpäin.

Mitä markettien tuotteisiin tulee, ne ovat yleensä hinnaltaan halvempia siitä syystä, että niitä on lantrattu vedellä. Näin tuotetta saadaan enemmän purkkiin ja sen hintaa alemmas. Suuri vesimäärä tuotteessa kosteutuksen sijaan kuivattaa ihoa. Tuote myös imeytyy huonommin kasvojen ihonalaisiin kerroksiin, eikä siitä ole siis paljoakaan hyötyä, pahimmassa tapauksessa vain haittaa.

Kosmetiikkaa ostaessa tarvitsee tuoteselostelukutaitoa

Samalla tavoin kuin somessa tarvitsee medialukutaitoa, kosmetiikkaan perehtyessä tarvitsee tuoteselostelukutaitoa. Tavalliselta kuluttajalta tätä taitoa ei voi vaatia, mutta tämän vuoksi on olemassa ammattilaiset ja heidän palvelunsa käytettävissämme. Kosmetiikkatuotteiden ainesosalistasta eli Inci-lista voi tutkia, mitä tuote pitää sisällään.

Hyvä muistisääntö on, että listan ensimmäistä raaka-ainetta on tuotteessa eniten. Seuraavaksi lueteltua raaka-ainetta on seuraavaksi eniten, mutta määrä voi olla jo hyvin niukka. Jos tuote sisältää raaka-ainetta 1 prosentin tai vähemmän, ei ole väliä missä järjestyksessä loput raaka-aineet on lueteltu. Esimerkiksi granaattiomenalla kosteutusta lupaavan tuotteen Inci-lista kannattaakin silmäillä läpi, löytyykö kyseinen raaka-aine listan kärjestä vai loppuosasta.

Kannattaa miettiä, millaisia raaka-aineita haluaa itse omille kasvoilleen levittää.

Inci-lista on niin pitkä, ettei sitä voi kukaan osata ulkoa. Hyvin monessa tuotteessa kuitenkin pyörii samoja raaka-aineita, ja niitä voi opetella tunnistamaan. Raaka-aineiden tulkinta ei ole niin mustavalkoista, koska raaka-aineelle voi olla monta eri käyttötarkoitusta. Oleellista on miettiä, miksi raaka-ainetta on käytetty juuri kyseisessä tuotteessa. Kannattaakin miettiä, millaisia raaka-aineita haluaa itse omille kasvoilleen levittää. Itse esimerkiksi suosin kasvipohjaisia raaka-aineita kemikaalien, muovin tai silikonin sijaan.

Paras vinkki on se, että ottaa tuotteen ainesosalistan eteensä ja käy siinä olevat raaka-aineet läpi. Tähän tarkoitukseen Incihaku.fi onkin oivallinen työkalu myös ihan tavalliselle kuluttajalle, sinne voi syöttää tuotteessa olevan raaka-aineen nimityksen, ja saa tietoa mikä raaka-aine on, miksi sitä on tuotteessa ja liittyykö sen käyttöön rajoituksia. Tietoa ainesosista voi etsiä toki muualtakin netin syövereistä. Kannattaa kuitenkin silloin muistaa, ettei usko ihan kaikkea, mitä aiheesta lukee. Monet ainesosat saatetaan leimata vaarallisiksi, jonkun harhaanjohtavan tiedon pohjalta, jolla ei ole mitään tekemistä ainesosion käytössä kosmetiikan parissa.

Kasvosi kiittävät hyvistä valinnoista

Välttyisi paljolta mielipahalta, kun kävisi edes kerran puolessa vuodessa kosmetologilla kasvohoidossa. Kosmetologi tekee ihoanalyysin, josta asiakas saa tietoa ihonsa sen hetkisestä kunnosta sekä siitä, miten sitä tulisi hoitaa. Hoitoloista löytyy myös laadukkaita tuotteita, joista kosmetologi osaisi suositella oikeat tuotteet käyttöön sekä ohjeistaa niiden käytöstä.

Toki se laatu maksaa enemmän, mutta nämä tuotteet ovat ravinnerikkaita eikä niissä ole turhia ainesosia. Lisäksi ne ovat paljon riittoisampia kuin markettien tuotteet. Siinä missä läträä marketin hyllystä ostettua voidetta, joka loppuu hyvin nopeasti, laadukasta tuotetta tarvitsee hyvin vähän kerrallaan, minkä vuoksi sama voidepurkki saattaa olla käytössäsi vielä puolen vuoden päästäkin.

Siinä missä läträä marketin hyllystä ostettua voidetta, joka loppuu hyvin nopeasti, laadukasta tuotetta tarvitsee hyvin vähän kerrallaan, minkä vuoksi sama voidepurkki saattaa olla käytössäsi vielä puolen vuoden päästäkin.

Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna kasvojesi iho kiittää ja rahaakin jää muihin ostoksiin, kun ei tarvitse koko ajan ostaa uutta purkkia marketin hyllystä. Ihmiset hyvät, rakastakaa kasvojanne. Hellikää niitä ravinnerikkailla tuotteilla, käykää välillä kasvohoidossa ja huolehtikaa kasvoistanne – joka päivä!

Iida Kasari
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa