Siirry suoraan sisältöön

Toimitus kuunteli puolestasi tuoreet tämän kevään albumit: Tässä arviot!

Emmi-Lotta Liuski

Kirjoittaja on suomalaisen musiikin kuuntelija

Auringon lämmittäessä ja kevään tullessa myös moni artisti julkaisee uutta musiikkia kesän festarikeikkoja varten. Tutustuin kahteen suomalaiseen yhtyeeseen, jotka julkaisivat pitkästä aikaa uudet albumit.  

Kuvat: Ari Virem/Universal Music Finland & Julius Konttinen/Sony Music Finland
Kuva: Ari Virem/Universal Music Finland

Suomalainen yhtye KUUMAA julkaisi maaliskuun lopussa albumin Hyvikset ja pahikset. Tämä albumi sisältää hieman yli puoli tuntia musiikkia, jonka voi luokitella hyvin perinteiseksi popmusiikiksi.

Tämä on yhtyeen toinen albumi, ensimmäinen julkaistiin vuonna 2019. Ensimmäisen albumin nimi kantaa yhtyeen nimeä.

Kyseinen bändi voi olla tuttu tämän vuoden Uuden musiikin kilpailusta, jossa he kisailivat pääsystä Suomen Euroviisuedustajaksi. Vaikka voittoa ei tullut, yhtye sai kilpailusta hyvää näkyvyyttä Suomen markkinoille. KUUMAA esiintyy tulevana kesänä niin Seinäjoen Provinssissa kuin Vaasa Festivaaleilla.  

Ennen koko albumin julkaisua siitä oli jo neljä kappaletta julki, mikä on normaalia nykyajan musiikkibisnekselle. Lauluja mainostetaan sosiaalisissa medioissa ja kerätään julkisuutta, jotta albumin tullessa se saavuttaisi suuren kuulijakunnan.

On kuitenkin hieman harmi, jos uutta albumia kuunnellessaan on kuullut jo suuren osan kappaleista. KUUMAAn kappaleet ovat helposti mieleen jääviä ja kertosäkeet oppii nopeasti. Tätä albumia voisi suositella sellaisille, jotka tykkäävät radiossa kuuluvista pophiteistä ja haluavat jotain tutun kuuloista, mutta uutta musiikkia.  

KUUMAA, Hyvikset ja pahikset ⭐⭐⭐⭐

Vaihtoehtoista musiikkia kaksi albumia kerralla

Jos tekee mieli kuunnella jotain hyvin alternatiivista musiikkia radiohittien sijaan, suosittelun kohteeksi tulee Ruusut ja yhtyeen uudet albumit Melankolia 1 ja Melankolia 2. Nämä kaksi albumia ovat kokonaisuus ja ne julkaistiin samana päivänä.

On harvinaista mutta arvostettavaa julkaista näin paljon musiikkia samanaikaisesti. Albumeilta oli julkaistu muutama biisi aikaisintaan kuukausi ennen kokonaisuuden julkistamista.

Paperi T (toinen vasemmalta) on mukana kappaleessa nimeltään Alku. Kuva: Julius Konttinen/Sony Music Finland

Melankolia 1 ja Melankolia 2 julkaistiin huhtikuussa ja ne kestävät yhteensä yli tunnin verran. Aikaisempaa musiikkia Ruusuilta kuultiin vuonna 2020 Kevätuhri-nimisen albumilla.

Uusilla albumeilla on mukana yksi vaihtoehtomusiikin suosikeista, Paperi T. Ruusut-yhtyeen laulaja, Ringa Manner, on ollut mukana useammassa Paperi T:n kappaleessa, joten heidän yhteistyönsä ei tullut yllätyksenä. Yhtyeessä on muitakin jäseniä, jotka ovat tuttuja muualta – Alpo Nummelin tunnetaan myös Chisun bändijäsenenä.  

Ruusut-yhtyeen musiikki on hyvin monipuolista ja taiteellista. On suositeltavaa, että kappaleet kuunnellaan järjestyksessä, koska niiden järjestys on suunniteltu hyvin tarkasti luomaan sopiva tunnelma albumin kululle.

Itse suosittelen myös kuuntelemaan kappaleet useampaan kertaan, jotta niiden kaikki merkitykset avautuvat. Esimerkiksi kappaleessa Murha lauletaan ”Oot kuin murha / et vanhene koskaan”, mikä kertoo siitä, kuinka vaikeaa voi olla päästää toisesta ihmisestä irti. Sanojen merkitykset eivät avautuisikaan, tanssittava tempo saa varmasti kuulijan fiilistelemään kappaletta.  

Myös Ruusut esiintyy Provinssissa kesä-heinäkuun vaihteessa. Uusien levyjen perusteella tullaan kuulemaan niin herkkiä kappaleita kuin myös sellaisia, joissa on enemmän tempoa ja menoa. Toivottavasti Ruusujen keikan aikaan olisi jo himmeä kesäilta, joka sopisi yhtyeen tunnelmaan.

Ruusut, Melankolia 1 ja Melankolia 2 ⭐⭐⭐⭐⭐

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 
  • Hauska 

Vastaa