Siirry suoraan sisältöön

Andersson ohitti Halla-ahon ja Haavisto tuli tasoihin hänen kanssaan Pomedian gallupissa

Hanna Hietikko

Kirjoittaja teki jutun Pomedian tammikuun 16. päivään mennessä keräämien gallupvastausten perusteella.

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa 17. tammikuuta. Pomedian gallupissa suosituin ehdokas on nyt vasemmistoliiton Li Andersson. Valitsijayhdistyksen ja vihreiden ehdokas Pekka Haaviston kannatus on kirinyt tasoihin marraskuussa tehdyn edellisen gallupin kärjen, perussuomalaisten ehdokkaan Jussi Halla-ahon kannatuksen kanssa.

Pomedian kyselyyn osallistui tammikuun 16. päivään mennessä 13 henkilöä. Heistä neljä äänestäisi Anderssonia. Pekka Haavistoa ja Halla-ahoa äänestäsi kumpaistakin kolme.

Pomedian gallupissa kannatusta saa myös kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb, joka on jo pitkään johtanut muiden medioiden tekemiä gallupeja. Jos nuoret saisivat päättää, Stubb voittaisi niukasti Halla-ahon. Tämä selviää valtakunnallisesti järjestetyistä nuorten vaaleista.

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja ja Politiikkaviikon järjestämiin nuorten vaaleihin osallistuttiin tänä vuonna 545 koulussa, oppilaitoksessa, nuorisovaltuustossa, nuorten tilassa tai nuorten harrastusryhmässä yhteensä 198 kunnassa. Äänestää saivat alle 18-vuotiaat nuoret, jotka antoivat kaikkiaan 94 456 ääntä.

Paras, vähiten huono, pätevin ja mestari

Anderssonin äänestämistä perustellaan esimerkiksi samoilla arvoilla ja erinomaisella asiaosaamisella. Hänen mainitaan olevan paras ehdokas ja toisaalta ”vähiten huono vaihtoehto, vaikka hänkin kannattaa länttä ja Natoa”. Eräs vastaaja myöntää, että ”muuten äänestäisin taktisesti Haavistoa, mutta Anderssonilla on upea ulosanti ja hän on arvomaailmaltaan lähimpänä omaa itseäni”.

Eräs taas äänestäisi mieluummin Aaltolaa, mutta tämän huonon galluptilanteen mukaan aikoo taktikoida ja äänestää Anderssonia, jonka kannatus on noin vähän enemmän kuin Aaltolan kannatus.

Eräs Haavistoon päätynyt taas äänestäisi mieluummin Anderssonia, mutta on nyt päättänyt taktisesti äänestää Haavistoa, ”koska tietää, että Litä ei valita”. Muut perustelut Haaviston puolesta kuuluvat: ”Paras ulkopolitiikan osaaja” sekä ”Tasa-arvon eteen työn tekeminen. Pitkä kokemus esim ulkopolitiikasta. Viisas ja rauhallinen mies”.

Stubbin kannalla olevat perustelevat hänen äänestämistään esimerkiksi seuraavasti: ”Ehdottomasti yksi pätevimmistä ehdokkaista Haaviston ohella. Stubbin kampanja ja avaukset ovat vakuuttaneet tähän mennessä enemmän kuin Haaviston.”

Halla-ahon äänestämiselle perusteet ovat kyselyymme vastanneille kannattajilla seuraavanlaisia: ”Mestari.” ”Ainut omilla aivoilla ajatteleva.” ”Ainoa, jolla faktat hallussa eikä vaikuta valehtelevan.”

Ääni Väyryselle meneekin nyt Aaltolalle tai Essayahille

Ehdokaslistan ulkopuolelta kannatusta saisi myös Paavo Väyrynen, jos voisi asettua ehdolle. Väyrysen kannattaja kertoo muuten äänestävänsä valitsijayhdistyksen ehdokasta Mika Aaltolaa tai kristillisten Sari Essayahia. Väyrysen äänestämiseksi perusteita ei tältä kannattajalta puutu: ”Hän on politiikan kova ammattilainen: valtiotieteiden tohtori. Lisäksi hänellä on erittäin vahva ymmärrys niin sisä- kuin ulkopolitiikasta. Tämän lisäksi hän on huippulahjakas moniosaaja: kokki, kirjailija, dosentti, näyttelijä, ja lasten ja nuorten suuri tukija, muun muassa”.

Kristillisdemokraattien ehdokas Sari Essayah, Liike nyt -puolueen Harry Harkimo, keskustan Olli Rehn ja SDP:n Jutta Urpilainen jäivät täysin ilman kannastusta Pomedian tammikuisessa presidenttigallupissa.

Pomediaan gallupiin vastasi opiskelijoita laajasti eri oppilaitoksista: kaksi Vaasan yliopistosta ja kaksi Oulun yliopistosta, yksi Helsingin yliopiston Vaasan-kampukselta, yksi Itä-Suomen yliopistosta, yksi Yrkeshögskolan Noviasta, Åbo Akademista, Hankenilta ja Etelä-Pohjanmaan opistolta. Lisäksi vastaajissa oli yksi työssäkäyvä.

Myös baaribarometrin mukaan Andersson on suosituin

Pomedia kysyi gallupissa myös, kenen presidenttiehdokkaan kanssa vastaaja lähtisi mieluiten baariin ja mitä siellä joisi hänen kanssaan.

Kymmenestä kysymykseen vastanneesta neljä vastasi Li Andersson, mutta juoma vaihtelee: yksi lähtisi kaljalle, toinen lonkerolle, kaksi neljästä taas tequila-shotille.

Kaksi vastaajista lähtisi baariin Mika Aaltolan kanssa. Toinen heistä testaisi Aaltolan määrittelyn mukaisia ”edullisempia arjen kuohuviinejä”, joita Aaltola HS Vision mukaan suosii silloin, kun haluaa säästää. Toiselle vastaajista kelpaisi Aaltolan seuran lisäksi kahvi. Eräs vastaajista kieltäytyi erikseen juuri Aaltolan ja Halla-ahon seurasta, kaikki muut kelpaisivat.

Eräs vastaajista toteaa käyvänsä harvemmin baarissa ”mutta periaatteessa kenen tahansa kanssa voisi olla mielenkiintoista keskustella”.

Yksi vastaajista lähtisi baariin Sari Essayahin kanssa ja tilaisi siellä colan jäillä. Essayah palkittiin Savon Sanomien mukaan lokakuussa 2023 raittiustekopalkinnolla, joten colaa vahvempaaan juomaan tuskin päätyisi ministerikään.

Myös baari-ilta Harry Harkimon kanssa saa yhden äänen verran kannatusta. Juomavalintaa Hjalliksen kanssa baariin tahtova ei kuitenkaan paljasta.

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. tammikuuta ja se päättyy tiistaina 23. tammikuuta. Virallinen äänetyspäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Jos toinen kierros tarvitaan, sen ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 31. tammikuuta ja se päättyy tiistaina 6. helmikuuta. Virallinen vaalipäivä on tällöin sunnuntaina 11. helmikuuta.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Tylsä 
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 

Vastaa