Siirry suoraan sisältöön

Kevät on ihmisen parasta aikaa

Minttu Witick

Kirjoittajan mielestä kevät on ehdottomasti ihmisen parasta aikaa.

Maalis-, huhti- ja toukokuu ovat ihanaa aikaa olla elossa tai vaikka syntyä. Näin loppuvuoden lapsena nauttisin syntymäpäivänä mielummin termarikahvien sijaan terassikahvit. Auringossa värjöttely juhlavieraiden kanssa kuulostaa myös lähtökohtaisesti mukavammalta kuin patterin vieressä lämmittely.

Pitkän ja pimeän talven jälkeen kevät on mielestäni ihmisen parasta aikaa. Talviunien jälkeen saa untuvapeiton, kalsarit ja villasukat työntää kaapin perälle ja auringonpaisteen siivittämänä kaivaa esille lenkkarit, nahkatakin ja aurinkolasit.

Kylmä ja kostea talvi on historiaa ja auringon lämmittämä ja nurmikon tuoksuinen kevät on käsillä, sillä ihmismieli ei ole ainoa, joka herää henkiin talvihorroksesta. Luonto paljastaa lumen alta elonmerkkejä ja pajunkissat, hiirenkorvat sekä kinosten alta esiin paljastunut koirankakka takaavat, että talvi mennyttä.

Rapatessa roiskuu mutta säästytään tapaturmilta

Auringolla on tutkitusti myös terveysvaikutuksia ja ulkoilemalla saa talletettua luonnon omaa D-vitamiinia ja ladattua talven jäljiltä tyhjänä olevat varastot täyteen. Vitamiineja voi tankata kätevästi ulkona liikuntaa harrastaen, sillä esimerkiksi pyörällä polkeminen helpottuu merkittävästi, kun pyörätiet eivät ole peilijäässä tai loskassa.

Rapatessa toki roiskuu, mutta onneksi pyykkikone pyörii aurinkopaneelien tuottamalla energialla edullisesti.

Rapatessa toki roiskuu, mutta onneksi pyykkikone pyörii aurinkopaneelien tuottamalla energialla edullisesti.

Teiden ollessa sulia on helpompi tehdä ilmastoystävällisiä tekoja, kuten valita työmatkalle auton sijaan polkupyörä tai katukuvaan vakiintunut potkulauta. Töihin polkeminen taittuu alkuvuoden talvikuukausiin verrattuna huomattavasti kivuttomammin, aivan kirjaimellisesti ja sanan jokaisessa merkityksessä.

Jäisellä pyörätiellä alamäkeä alas pyörällä päästellessä on työmatkani päättynyt työpaikan sijaan työterveyteen, joten mielummin pyöritän pyykkikoneessa rapaisia vaatteita, kuin pelkään henkeni edestä kaatuvani liukkaalla tiellä.

Valmistujaisjuhliin kutsu jo vuosi etuajassa

Mielestäni kevät on ihanaa odotuksen aikaa ja kesän kynnyksellä tapahtuu monia merkittäviä asioita etenkin opiskelijoiden ja nuorten elämässä. Loppuvaiheen opiskelijoille kevät merkitsee opintojen loppuun saattamista, joka päättötöineen ja loppukokeineen merkitsee myös raskasta loppurutistusta.

Myös valmistujaisjuhlien suunnittelu kuuluu oleellisena osana valmistuvien opiskelijoiden kevääseen. Ikäseni Z-sukupolven ensimmäiset edustajat alkavat valmistua korkeakoulusta, ja olen saanut kutsun jo kaksiin valmistujaisbileisiin. Toisen sain jo noin vuosi ennen varmaa tietoa valmistumisesta, jotta kesällä Suomea edestakaisin suhaavana ihmisenä en sovi kyseiselle päivälle menoa yksillekään festareille.

Valmistujaisjuhlien lisäksi etenkin nuorille ja opiskelijoille on ajankohtaista tulevat kesätyöt ja mahdollisesti niiden perässä paikkakunnalta toiselle muuttaminen. Mikäli kesätöitä ei satu saamaan, ei kesä mene missään nimessä hukkaan, vaan ajan voi käyttää lomaillen ja muita itselle tärkeitä asioita edistäen.

Palaan kesällä takaisin omaan vakituiseen työhöni, joten työkuvioiden ja valmistujaisjuhlien sijaan kevään odotus pitää sisällään esimerkiksi jännitystä, myönnetäänkö kesälomatoiveet ja miten käy kevään yhteishaussa.

Kevät tarjoaa kaikille jotakin: krapulaa, vapaata tai rahaa

Kevääseen osuu myös työtä painavien sekä opiskelijoiden kannalta suotuisia juhlapyhiä, kuten pääsiäinen ja vappu. Pääsiäisenä naapurustoa ilahduttavat pienet trullit ja vappuna puolestaan katukuva täyttyy haalareihin pukeutuneista opiskelijoista ja muista työväenjuhlaa viettävistä.

Ylioppilaslakkeihin sonnustautuneet juhlijat täyttävät puistonpenkit ja päivä vietetään piknikillä jäätelökioskilta ostettua tötteröä maiskutellen. Ilta puolestaan kuluu tanssilattian parkettia kuluttaen, sielläkin Ville Vallatonta nauttien.

Kuudetta vuotta korkeakoulussa opiskelevan ystäväni sanoja lainaten: ”Ensimmäinen päivä toukokuuta tarkoittaa aina krapulaa”.

Ensimmäinen päivä toukokuuta tarkoittaa aina krapulaa.

Minulle työssä käyvänä vapunpäivä on merkinnyt ylimääräistä vapaapäivää, ja illalla on perinteisesti luvassa kahvittelua veljen syntymäpäivän kunniaksi. Krapulaa ei ole ollut, mutta vapaapäivä keskelle työviikkoa on tullut tarpeeseen ilman sitäkin.

Vapun lisäksi pääsiäinen tuo meidän päivätyötä tekevien duunareiden arkeen kaksi ylimääräistä vapaapäivää, joka tarkoittaa kahta peräkkäistä lyhyempää työviikkoa. Työssäkäyville ja vähäisillä lomilla arkea pyörittäville melkoinen lottovoitto. Vuorotyössä oleville ja duunia silloin painaville pyhäpäivät tarkoittavat puolestaan melkoista jackpottia tilipäivänä.

Kirjoittajan mielestä kevät on ihmisen parasta aikaa.
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa