Siirry suoraan sisältöön
Pomedian toimittaja Julia Jaakkola juontaa EU-vaalitapahtuman nuorten keskustelua. Kuva: Hanna Hietikko

Oodi ilolle: Lakeuksilta vaikuttamaan

Julia Jaakkola

Kirjoittaja kehottaa kaikkia täysi-ikäisiä opiskelijoita äänestämään tulevissa eurovaaleissa paremman huomisen toivossa.

Matkustin viime marraskuussa Euroscola-hankkeen kautta opintomatkalle Ranskan Strasbourgiin. Pääsin tutustumaan Euroopan parlamenttiin, jonne saapui opiskelijoita niin unionin entisistä, nykyisistä kuin tulevistakin jäsenvaltioista.

Parlamentti on ylläpitänyt Euroscolaa jo 90-luvulta asti. Ideana on päästää eurooppalaisnuoret osallistumaan EU-tasolla tapahtuvaan päätöksentekoon. Se tuli todistettua myös omalla matkallani, kun saimme esittää kysymyksiä parlamentin varapuheenjohtajalle ja päättää istunnon unionin kansallishymniin. Silloin tunsin eurooppalaisen identiteettini juhlivan.

Oli myös hienoa huomata, kuinka kiinnostuneita kanssaopiskelijat olivat kestävistä energiamuodoista, humanitaaristen kriisien ehkäisemisestä ja tasa-arvokysymyksistä. Kahvipöydässä pääsin tekemään tuttavuutta pohjoismakedonialaisiin opiskelijoihin, jotka olivat erityisen kiinnostuneita EU:n politiikasta. Intoa selittää sekin, että Pohjois-Makedonia on yhä ehdokasmaan asemassa.

Istuntosalissa vieressäni puolestaan istui Maltalta kotoisin oleva nuori, jonka kanssa keskustelimme kaikkea mahdollista aina kotimaidemme erilaisesta säästä vihreään siirtymään. Olimme lopulta eri mieltä EU-jäsenyyden tärkeydestä ja tulevaisuuden innovaatioratkaisuista. Siitä huolimatta koin mielipiteiden vaihdon erittäin virkistäväksi. Matkailu ja matkoilla suunsa avaaminen avartaa.

Myös pohjalaisnuorille meppien tehtävät ovat saattaneet jäädä etäisiksi. Itsellenikin iso kuva valkeni vasta parlamentin paraatipaikalla: Täällä päätetään meidän tulevaisuudesta.

Istuntopäivän kantavaksi teemaksi nousivat myös europarlamenttivaalit, joiden virallinen vaalipäivä on kuukauden kuluttua, 9. kesäkuuta. Uutismedian liiton teettämän kyselyn mukaan eurovaalit kiinnostavat suomalaisia toiseksi vähiten kaikista vaaleista. Kysely osoittaa, että suomalaisista vain noin 57 prosenttia arvioi tietävänsä, millaisia päätöksiä Brysselissä ja Strasbourgissa tehdään.

Myös pohjalaisnuorille meppien tehtävät ovat saattaneet jäädä etäisiksi. Itsellenikin iso kuva valkeni vasta parlamentin paraatipaikalla: Täällä päätetään meidän tulevaisuudesta.

Kansainvälisessä politiikassa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja sitä kautta myös meidän suomalaisten arkeen.
Esimerkiksi Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainassa ei ole vain Venäjän ja Ukrainan asia, eikä Israelin suorittama kansanmurha Gazassa ole vain Israelin ja Palestiinan asia. Ne ovat koko Euroopan asioita.

Ei ole siis yhdentekevää, kuka saa kannettavakseen mepin viitan. Parlamentissa tehdyt päätökset ovat aina arvovalintoja, niin myös epäkohdista vaikeneminen. Jos me Suomessa haluamme vaikuttaa kansainväliseen politiikkaan, on se vaivattominta tehdä siten, että käyttää äänioikeuttaan kotimaassa – esimerkiksi tulevissa eurovaaleissa.

Kirjoittaja opiskelee Etelä-Pohjanmaan opistolla.
Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa