Siirry suoraan sisältöön

Vaasan nuorisovaltuusto kokousti viimeisen kerran ennen kesätaukoa

Hanna Hietikko

Kirjoittaja kuului lukiolaisena yhden kauden ajan Jalasjärven nuorisovaltuustoon.

Vaasan aktiivinen nuorisovaltuusto on jäämässä kesätauolle. Kevään viimeisessä kokouksessa esityslistalla ovat kaupungin lautakunta- ja valiokuntakuulumisten lisäksi Vaasan prideen osallistuminen kesäkuussa, toiminta-avustusten jakaminen nuorille, lausuntopyynnöt oppimateriaaleihin kohdistuvista leikkauksista sekä Back to school -musiikkitapahtuman järjestäminen elokuussa.

Hallintotalon valtuustosali täytyy torstaina myöhään iltapäivällä puheensorinasta, kun paikalle astelee nuorisovaltuutettu toisensa jälkeen. Juhlavassa valtuustosalissa on tarjolla pientä purtavaa ja nuorisovaltuuston kokous.

Ennen kokousta nuorisovaltuutetut syövät leipää, jotta he jaksavat kokoustaa. Kuvat: Hanna Hietikko

— Hei aloitetaan kokous pian, salin edestä kuuluu kello 17:29.

Siellä istuvat Vaasan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Aaro Helo, ensimmäinen varapuheenjohtaja Simon Hellbom sekä pääsihteeri Oskari Koskimäki. Helo johtaa kokousta määrätietoisesti – ja huumorintajuisesti.

Kello 17:33 kokous aloitetaan kaksikielisesti laillisuuden ja päätösvaltaisuuden varmistamiseksi nimenhuudolla.

Puheenjohtajat
Puheenjohtajisto johtaa nuorisovaltuuston kokousta. Vasemmalla ensimmäinen varapuheenjohtaja Simon Hellbom, keskellä puheenjohtaja Aaro Helo sekä oikealla pääsihteeri Oskari Koskimäki.

Pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinnan jälkeen päästään hyväksymään esityslista. Se on maltillinen, mutta puhuttavaa riittää todennäköisesti paljon muutamastakin kohdasta.

Vaasan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Helon mukaan valtioneuvoston suunnittelemat nuoriin vaikuttavat leikkaukset ovat pitäneen nuorisovaltuuston kiireisenä viime aikoina. Tänään on käsiteltävä parikin lautakuntien oppimateriaaleihin liittyvää lausuntopyyntöä.

Toiminnasta vastaava varapuheenjohtaja Olli Svenfelt esittelee elokuussa pidettävää musiikkitapahtumaa. Valtuutetut keskustelevat, halutaanko sinne esiintyjiä Rokkikoulusta vai DJ-koulusta.

Edustusta ja omia tapahtumia

Suomen nuorisovaltuustojen liiton valtakunnalliset aktiivipäivät järjestettiin tänä keväänä Vaasassa paikallisen nuvan isännöiminä.

Nytkin esityslistalla on monta tapahtumaa, joita sivutaan myös lautakunta- ja valiokuntakuulumisissa.

Ensinnäkin Nuvan Pohjanmaan piirin, Seinäjoen nuvan ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen nuvan eurovaalitapahtumaan osallistuminen toukokuun 25. päivänä Seinäjoella. Yhteiskyytiin ei vaasalaisilla ole asiaa, koska junalla pääsee niin helposti.

Vaasan nuva tekee yhteistyötä muiden nuorisovaltuustojen kanssa, niin kunnallisten kuin maakunnallistenkin. Puheenjohtaja Helo kertoo olevansa jäsen myös Pohjanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustossa mutta sen hakevan vielä paikkaansa. Kaupungin nuva on sitä huomattavasti aktiivisempi.

Listalla on myös Vaasan pride-viikolle osallistuminen 10.–16. kesäkuuta. Nuorisovaltuusto aikoo osallistua kulkueeseen ja suunnitella viikolle mahdollisesti myös ohjelmaa.

Vanhan Vaasan päivään osallistumista 18. elokuuta ehdotetaan myös. Edustajien lähettäminen sinne on puheenjohtajan mielestä hyvä idea.

Nuorisovaltuuston myös nuijittava avustuspäätökset. Valtuustolta on voinut hakea huhtikuussa toiminta-avustuksia nuorten itse järjestämiin tapahtumiin. Nyt on tarkoitus tehdä viralliset päätökset eli kahden hakemuksen kohtalosta.

Nuorten aistihuoneen avajaisiin myönnetään haettu summa tapahtuman kustannuksia kattamaan.
Nuorten tanssiryhmältä taas pyydetään lisäselvitystä yleiskokoukseen mennessä ennen haetun summan myöntämistä.

Elokuun 21. päivänä nuorisovaltuusto aikoo järjestää ”Back To School” -musiikkitapahtuman, jonka tarkoituksena on
juhlistaa koulujen alkamista.

Tämän toukokuisen yleiskokouksen jälkeen nuorisovaltuusto jää kesätauolle, jolta se palaa elokuun 22. päivänä, järjestämänsä musiikkitapahtuman jälkeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Mielenkiintoinen 
  • Tärkeä 
  • Hauska 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa