Siirry suoraan sisältöön
EU:n kartta kuvituskuvana

Pääkirjoitus: No nyt oli kiinnostavat eurovaalit!

Eilen käydyt Euroopan parlamentin vaalit olivat poikkeuksellisen kiinnostavat monestakin syystä.

Ensinnäkin ehdokkaina oli kiinnostavia ja päteviä henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneet työskentelemään meppinä eivätkä pakene kotimaan mokia Eurooppaan, kuten Suomessa on joskus ollut tapana. Europarlamentaarikkous ei nimittäin ole maanpakorangaistus vaan merkittävä kansainvälinen vaikutuspaikka.

Toiseksi ainakin minun sosiaalisen median kuplassani eurovaalit näkyivät ja kuuluivat jo ennen kuin presidentinvaali oli ohi ja keskustelua käytiin vilkkaasti koko kevään. Myös nuorille julkaistiin oma eurovaalikone hyvissä ajoin.

Eurovaalit näkyivät myös somen ulkopuolella. Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen Seinäjoen torilla 11. toukokuuta järjestämä eurovaalitapahtuma kokosi paikalle niin nimekkäät ehdokkaat kuin ison joukon äänestäjiäkin. Ympäri Vaasan vaalipiiriä oli useita tienvarsimainoksia ja vain osa niistä sotkettiin.

Kiinnostavaa on myös vaalien tulos. Vaikka koko Euroopassa ennakoitiin oikeistopopulistien vaalivoittoa, Suomessa vasemmistoliitto Li Andersson etunenässä teki hurjan tuloksen ja perussuomalaiset sukelsi, kun Teuvo Hakkarainen ja vapauden liitto veivät ääniä heiltä.

Presidenttiehdokas Mika Aaltola meni läpi kokoomuksen listalta, mutta demarien Ville ”Terapeutti-Ville” Merinen joutuu kohtaamaan kotimaassa lasten ja teinien vihan paljastettuaan kampanjansa aikana Tiktok-kielteisyytensä.

Ja: Suomen mepeistä merkittävän suuri osa on nyt naisia, uutisoi Helsingin Sanomat.

Äänestysprosentti jäi hieman vuoden 2019 eurovaaleista. MTV:n mukaan Suomessa asuvien äänestysprosentti eurovaaleissa oli 42,4, kun viime eurovaaleissa se oli 42,7.

Juttua muokattu 10.6. kello 10:41 lisäämällä maininta HS:n jutusta.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa