Siirry suoraan sisältöön

Eurooppaministeri kävi Vaasassa esittelemässä uramahdollisuuksia EU:ssa

Hanna Hietikko

Kirjoittaja ei osannut lukioaikana kuvitella hienompaa työtä kuin meppiys, mutta Teuvo Hakkarainen muutti nämä mielikuvat.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz vieraili suomen kielen päivänä Vaasan yliopistossa puhumassa Euroopan unionista ja suomalaisten merkityksestä siellä. Suomen edustustosta eläköityvien tilalle kaivataan pian uusia suomalaisia työntekijöitä Euroopan ytimeen, ja tämä vierailu on yksi ministerin EU-aiheisen yliopistokiertueen pysäkeistä.

EU on ajankohtainen, sillä Euroopan parlamentin vaalit lähestyvät. Ne pidetään EU:n jäsenmaissa kesäkuun alussa. Suomesta valitaan silloin parlamenttiin 15 eurokansanedustajaa eli meppiä (Member of European Parliament). Yhteensä meppejä valitaan kaikista EU-maista 720.

Sisämarkkinat, turvallisuus ja vihreä siirtymä

Kun EU oli tuore asia Suomessa, se näkyi lehtien sivuilla lähinnä muutamissa aiheissa.

— EU tarkoitti aluksi halpaa ruokaa ja halpaa viiniä, sitten mahdollisuutta opiskella tai työskennellä ulkomailla. Alusta asti EU on ollut myös rauhanprojekti, Erasmus-vaihdossa Barcelonassa itsekin aikoinaan vuoden ollut ministeri sanoo.

Euroopan unioni on byrokraattinen mutta tarpeellinen yhteisö. Adlercreutzin kolme pointtia EU:sta vaasalaisille ovat tänään sisämarkkinat, turvallisuus, vihreä siirtymä.

Talous on EU:n perustamisen syy ja tärkein syy sen olemassa ololle myös nykyään. Adlercreutzin mukaan EU on niin merkittävä talousalue kansainvälisesti, että sille on jopa oma terminsä: Bryssel-efekti.

— Bryssel-efekti tarkoittaa sitä, että jos EU päättää jotain, sillä on vaikutusta myös Euroopan ulkopuolella, sillä niin moni haluaa tehdä kauppaa Euroopan unionin kanssa, hän kuvailee.

Talous liittyy myös turvallisuuteen.

— Sisämarkkinat ovat ainoa syy, miksi Kiina kunnioittaa EU:ta, Adlercreutz sanoo.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Ander Adlercreutz oli Erasmus-vaihdossa Barcelonassa 1994-1995. Kuvat: Hanna Hietikko

Vaikka taloudellinen riippuvuus ei olekaan estänyt Venäjää aloittamasta sotaa Ukrainassa, EU on keskeinen turvallisuustekijä Euroopassa.

— Ne maat, jotka eivät ole EU:n jäseniä, ovat alituisen hybridivaikuttamisen ja painostuksen kohteena. EU:n täytyy laajentua, että Eurooppaan saadaan lisää vakautta.

Kolmas Adlercreutzin EU-puheenaihe Vaasassa tänään on vihreä siirtymä.

— Ilmastotyössä on pysyttävä hallitulla kurssilla. Se vaatii Suomen äänen kuulumista EU:ssa.

Mitä töitä EU:ssa on ja miksi pyrkiä sinne?

Suomella on tällä hetkellä hyvä edustus EU:ssa, mutta tulijoita tilalle on vähän. Adlercreutz sanoo, että eläköityvien virkahenkilöiden tilalle on saatava uusia tulijoita.

Ministerin mukaan jopa muutaman kuukauden työtä EU:n elimissä kannattaa tavoitella.

— EU:hun on hyvä mennä vaikka lyhyeksikin aikaa, sillä se on arvokasta kokemusta ja näyttää hyvältä CV:ssä.

EU:ssa on tarjolla on niin 3-6 kuukauden palkallisia ja palkattomia harjoitteluita, määräaikaisia kuin vakituisia työsuhteita. EU:hun voi hakea harjoitteluun tai töihin esimerkiksi rekrytointikilpailussa.

Euroopan unionissa on monenlaista työtehtävää. On tiedottamista, neuvontaa, kääntämistä, koulutusta ja valmennusta sekä vaikuttamista EU-toimielimiin.

Suomen edustustossa kansallisena asiantuntijana työskentellyt, nykyinen valtioneuvoston erityisasiantuntija Johanna Hulkko esitteli omaa uraansa EU:ssa. Ura alkoi Erasmus-vaihdosta Berliinissä ja maisteriksi valmistumisen jälkeen Hulkosta tuli opetus- ja kulttuuriministeriön EU-projektisihteeri. Ura urkeni myöhemmin vielä OKM:ssä ylitarkastajaksi ennen kuin EU vei mennessään kokonaan.

Hulkon mukaan kannattaa hakea kiinnostavan ja haastavan työn vuoksi. Työympäristö on dynaaminen ja kansaivälinen ja sijainti voi olla muuallakin kuin Brysselissä tai Strasbourgissa.

— Myös palkka ja etuudet ovat kilpailukykyisiä heti uran alussa. EU kouluttaa ja työterveydenhuolto on hyvä, Hulkko kehuu.

Mitä mieltä olet artikkelista?
  • Hauska 
  • Tärkeä 
  • Mielenkiintoinen 
  • Liikuttava 
  • Kelpo 
  • Tylsä 

Vastaa